Blockchain: de Bitcoin-technologie wordt steeds vaker gehackt

blockchain-hacken
Blockchain zou bijzonder veilige opslag bieden. Dit blijkt tegen te vallen.

De Blockchain is de techniek achter de Bitcoin en andere cryptomunten. Simpel gezegd worden alle transacties met Bitcoin en zijn broertjes bewaard in een grootboek. Dit grootboek wordt op diverse computers, zogenoemde nodes, gedeeld. Uiteindelijk worden een aantal transacties in een block gezet en moeten computers de transacties in dit Block goedkeuren door het oplossen van een wiskundige formule. De computer die dit het eerste lukt krijgt naast een aantal cryptomunten als beloning ook de mogelijkheid het blok definitief vast te stellen voor goedkeuring.

Dit lijkt een transparant proces en daarmee werd de Blockchain lange tijd als erg veilig gezien, en als geschikt middel om gevoelige data op te slaan. Nu blijkt dat de Blockchain steeds vaker gehackt wordt. Daarmee is de reputatie van ‘veilig’ in het geding. Ook kunnen veel projecten op het gebied van privacy hierdoor problemen krijgen. Ook de betrouwbaarheid van Bitcoin en andere cryptomunten komt hiermee onder druk te staan.

Inmiddels zijn er al diverse vormen van fraude bekend. Bij de Bitcoin bleek dat het al fout kan gaan als je jouw computer als node wil gebruiken. Om dit te doen moet je een software-client installeren. Het ontwikkelteam achter Bitcoin kwam er vorig jaar achter dat men door middel van gemanipuleerde software-clients meer Bitcoin verdiende met mining dan is toegestaan. Ook wanneer het netwerk eenmaal staat blijkt er genoeg mogelijk. Zo was het door een hack bij cryptomunt ZCash korte tijd mogelijk om onbeperkt valse ZCash te genereren. Ook 51%-fraudes, waarbij het mogelijk is om de Blockchain na het winnen van de mining te veranderen als je minimaal 51% van de nodes in handen hebt, raakt steeds bekender.

De gevolgen worden echter nog ernstiger als de bezitter van 51% van de nodes de Blockchain door middel van een fork splitst en de cryptomunt voortzet op de nieuwe Blockchain. Daarmee heeft de hacker ineens het hele netwerk onder controle. Ook hier ontstaat een hele nieuwe markt. Uit onderzoek bleek dat dit voor een relatief klein bedrag al te doen is. Inmiddels blijkt dat je, als je geen $1,5 miljoen hebt, je ook gewoon illegaal computers voor mining en 51% aanvallen kunt huren.

Naast de Blockchain zelf worden ook de toepassingen van Blockchain steeds vaker gekraakt. Zo zijn er al bugs opgedoken die smart contracts manipuleren. Ook verloor Ethereum miljoenen toen bleek dat smart contracts die door klanten gebruikt werden om te stemmen, zo te manipuleren waren dat de cryptomunten konden worden weggesluisd. Uiteraard probeert men hacks waar mogelijk te voorkomen, maar net als overal is het ook bij deze vorm van cybersecurity een kat-en-muis spel tussen hackers en beveiligers. Dit spel houdt nog wel even aan, want hacken kan enorm lucratief zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *