Breek: rechter vernietigt Nederlandse bewaarplicht

Breek: rechter vernietigt Nederlandse bewaarplicht
Vandaag is een goede dag voor de privacy van onze gegevens. De door de overheid gehanteerde bewaarplicht is door de rechter van tafel geveegd.

Providers moesten alles opslaan

Het Kabinet heeft ooit besloten dat gegevens over internet- en telefoongebruikers in Nederland verplicht een half jaar tot een haar moet worden bewaard door providers. Gegevens over telefoongebruik worden twaalf maanden lang opgeslagen. Gegevens over internetgebruik, zoals wie is ingelogd met welk ip-adres, worden zes maanden lang opgeslagen Dat werd destijds gebaseerd op de Europese richtlijn, maar van die richtlijn is niets meer over toen het Europese Hof van Justitie deze ongeldig verklaarde.

Rechtszaak van privacyvoorvechters

En werd in Nederland de bewaarplicht meteen aangepast? Niets daarvan. Voormalig minister Opstelten (Justitie) besloot dat de bewaarplicht van kracht bleef, totdat er een nieuwe wet zou komen, waardoor gegevens over je internetgedrag onterecht opgeslagen werden. Dit was tegen het zere been van providers, de Nederlandse Verenigingen van Strafrechtadvocaten en Privacy First, die daarop een rechtszaak aanspande tegen de staat.

Zojuist vernamen we via de privacyvoorvechters van Bits of Freedom dat de rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat de bewaarplicht alsnog en per direct buiten werking moet worden gesteld. De rechter zegt dat de wet inbreuk maakt op het Europese mensenrechtenverdrag. Het momenteel is nog niet bekend of de staat in beroep gaat tegen de uitspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *