Curiosity is nu 687 dagen op Mars, oftewel een Mars-jaar

Curiosity is nu 687 dagen op Mars, oftewel een Mars-jaar
De jaren op Mars duren namelijk iets langer dan die op aarde.

De Curiosity is nu dus een heel Mars-jaar op Mars aanwezig geweest en heeft binnen die tijd een hoop ontdekkingen gedaan. Maar de Curiosity is nog lang niet klaar en alweer onderweg naar zijn volgende missie. Zo is hij nu onderweg naar Mount Sharp, een berg middenin een krater. Verwacht wordt dat hij daar later dit jaar aankomt.

De belangrijkste ontdekking die de Curiosity heeft gedaan is misschien wel de ontdekking van een oude rivierbedding. Daar vond hij namelijk bewijs dat de plek ooit geschikt is geweest voor eenvoudige levensvormen zoals bacteriën. Maar er zijn natuurlijk veel meer ontdekkingen gedaan. Zo heeft hij ook als eerste de leeftijd van een steen kunnen vaststellen.

Zo’n datering is nog nooit eerder gedaan op een andere planeet. Zo werd de leeftijd in het verleden altijd geschat. Met de komst van de Curiosity was het voor het eerst mogelijk omdat exact te meten. Het voertuig heeft ook metingen over de aanwezige straling gedaan. Die bleken zo hoog dat het problemen kan opleveren voor toekomstige missies naar Mars.

In onderstaande video zien we twee leden van het team die de Curiosity besturen en gemaakt hebben. Ik was altijd in de veronderstelling dat de Curiosity een erg kleine machine was. Maar na het zien van de beelden blijkt dat het eigenlijk een heel groot apparaat is.

[gv data=”SSf1HenQhWs”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *