De best repareerbare telefoon ooit komt uit Nederland

Auteur: , 3 Reacties
Fairphone 2

We hebben iets om trots op te zijn, want volgens iFixit is een Nederlandse smartphone zeldzaam eenvoudig te repareren.

In de tijd van de Nokia 3310 kon je je telefoon simpel en snel uit elkaar halen, maar bij de smartphones van nu kun je als reparatieleek beter uit de buurt blijven. Als je de schroefjes al weet te vinden, dan is de kans groot dat alle andere onderdelen aan elkaar gelijmd zijn. In andere woorden: gadgets anno 2015 zijn ontzettend lastig zelf te repareren.

De Nederlandse Fairphone 2 is een opvallende uitzondering, want iFixit beoordeelt dit toestel met een 10. Je hebt namelijk niets meer dan een Phillips-schroevendraaier nodig om ‘m volledig uit elkaar te halen. De reviewer had slechts een kleine kanttekening: het LCD-scherm en het glas zijn aan elkaar geplakt en dat maakt het wat duurder om je display te vervangen.

De Fairphone 2 kost je zo’n 529 euro. Voor dat bedrag krijg je een toestel met een 5″ Full HD-scherm, Snapdragon 801-processor en 2 GB aan werkgeheugen. Of dat genoeg is om potentiĆ«le kopers te overtuigen van dit toestel is de vraag, want voor minder dan de helft scoor je bijvoorbeeld een OnePlus X met vergelijkbare hardware.3 reacties

Tja, de Fairphone valt ook eigenlijk niet te vergelijken met welke andere concurrent ook, vanwege de filosofie achter het ontwerp, herkomst van grondstoffen, productieproces en alles er verder om heen. Dat kost nou eenmaal meer knaken dan welke andere door Chinese handjes gefabriceerde telefoon.
Prima natuurlijk, maar dit is helaas geen verkoop argument. De smartphone is een wegwerp product, om de 3 jaar kopen mensen gemiddeld wel een nieuwe (dat schat ik zo in, ik heb nu niet de tijd om me daar in te verdiepen, maar het lijkt me wel correct).
@pomoek: kopen? Leasen… En om de twee jaar (gemiddeld).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).