De nieuwste ATLAS-robot is sneller, krachtiger en beter

Auteur: , Geen reacties
Atlas-Robot

Door de jaren heen hebben we al verschillende edities van de Atlas voorbij zien komen, maar deze is met afstand de meest indrukwekkende. Zeker als je hem ziet bewegen.

De versie van DARPA’s Atlas die we vorig jaar te zien kregen noemden we al levensecht, dus vragen we ons af hoe we de 2015-editie van deze hulprobot moeten beschrijven. 75 procent van de 2014-robot is namelijk opnieuw ontworpen om hem sterker, sneller, stiller en met minder kabels te maken.

Vallen en opstaan
Deze extra kracht is volgens de ontwerpers nodig, zodat hij zich weer overeind kan helpen als hij valt. Dit is ook de eerste keer dat de Atlas volledig op een batterij draait die op zijn rug geplaatst is. Ook is er geen kabeltje meer nodig om hem overeind te laten staan.

Dat nieuwe ontwerp ziet er ook meteen een stuk meer als een robot uit die zo de straat op kan, in plaats van de rammelende testversies die we eerst zagen. In de toekomst moet Atlas ingezet worden om op plaatsen te werken waar het voor mensen te gevaarlijk is. Daarom is het belangrijk dat hij zich goed kan bewegen, door ruimtes die ontworpen zijn voor mensen.

Robotwedstrijd
Zeker nu Google er wat geld tegenaan smijt, kunnen we ervan uitgaan dat Atlas zich alleen maar verder zal ontwikkelen, dus voordat we met teveel superlatieven gaan smijten, wachten we geduldig af tot 2016. We zien de Atlas in juni in ieder geval nog in actie tijdens de finale van de DARPA Robotics Challenge. Daar zal hij de strijd aangaan met zeven andere robots.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).