Deze 25 Android-apps weten vrijwel alles over je

Auteur: , 8 Reacties
Deze 25 apps nemen het niet zo nauw met je privacy

Je ontkomt er tegenwoordig bijna niet meer aan: apps die meer over je weten dan je eigenlijk zou willen. Deze 25 Android-apps maken het nog bonter dan de rest.

Je denkt er waarschijnlijk niet bij na als je een app downloadt, maar het is goed er eens bij stil te staan hoe ver veel app-ontwikkelaars eigenlijk gaan met het verzamelen van privé-gegevens. Natuurlijk weten we dat Facebook er alles aan doet om een zo compleet mogelijk profiel over je samen te stellen. Dat is immers interessant voor adverteerders. Maar wat moet een simpel spelletje met jouw contacten en foto’s?

Dat is de vraag die ook Eric Markowitz van Vocativ zichzelf stelde. Hij pakte zijn Android-toestel erbij om eens goed uit te zoeken welke apps het liefst in je privé-data snuffelen. Dan hebben we het over het doorbladeren van je telefoonboek, het lezen van je sms’jes en het checken van je locatie, maar bijvoorbeeld ook het gebruik van je microfoon.

Markowitz zocht contact met Jason Hong, de oprichter van PrivacyGrade.org. Deze website checkt hoe goed (of slecht) apps omgaan met de privacy van hun gebruikers. Samen onderzochten ze welke apps de meeste toestemmingen vragen. Ze maakten hierbij om twee redenen gebruik van Android: het grotere marktaandeel én de mogelijkheid om een systeem de apps te laten controleren. Dat is binnen iOS simpelweg niet mogelijk.

De 25 grootste informatie-veelvraten check je in de lijst hieronder.

Deze 25 apps nemen het niet zo nauw met privacy8 reacties

heeft een Oneplus en glimlacht!
@dotternetta: Hoezo? Oneplus draait toch ook op Android?
Oneplus draait op Cyanogen, een verbouwde android, wel supported door Google. In Cyanogen kun je privacy aanzetten en zo voor elke app bepalen waar die app toegang tot mag hebben. Werkt perfect, vraagt 1 x en daarna heb je er geen omkijken meer naar.
Klopt :D (ook een OnePlus owner!!)
@wantec: Ik heb sinds 1 week ook een OnePlus en mijn vrouw ook, maar ik heb alle mogelijkheden nog niet uitgetest. Ik zal de privacy settings eens nakijken :) Hartelijk dank voor de tip mannen.
@dotternetta: heeft root en lacht ook :p al is het bij cyanogenmod idd helemaal een eitje. Ik heb ook een app gehad waarbij je kan zien hoe vaak een machtiging word aangevraagd. Bij de facebook app werd ik er bang van, zo 2000 aanvragen voor locatie, contact en met dingen die ze niet horen te doen
@mrB: en dat is nog steeds de reden dat ik een complete Cyanogenmod root overweeg. ik durf t alleen niet aan… m’n M8 zou het makkelijk moeten kunnen hebben maarja
ik lach me een kriek, bij het o zo dure apple kan je dit niet uitschakelen en bij een android’je van 150 euro reeds wel!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).