Deze slimme bus is de toekomst van openbaar vervoer [video]

Auteur: , 3 Reacties
Deze slimme bus is de toekomst van openbaar vervoer [video]

Maak kennis met een bus, tram en trein in één slim vervoersmiddel.

In de Chinese stad Zhuzhou is het de bedoeling dat er volgend jaar een proef van start gaat met een nieuwe slimme bus. De bus is modulair en er kunnen rijtuigen aan worden toegevoegd. Daarnaast beschikt het voertuig over allerlei sensoren.

De bus leest de route af aan de hand van speciale witte lijnen op de weg. Via deze witte lijnen kan het voertuig zelfstandig opereren zonder de aanwezigheid van een chauffeur. De bus is zo’n 30 meter lang en kan 300 passagiers ervoeren. Dankzij de modulaire constructie kan de passagierscapaciteit eenvoudig worden uitgebreid.

Men gaat in Zhuzhou een route prepareren voor de bus. Op testwegen hebben al de nodige proeven plaatsgevonden. Er is wel gewoon een stuur aanwezig, dus de bus kan eventueel door een chauffeur worden bestuurd. Een conceptvideo van het project check je hieronder. (via Xinhua)3 reacties

Ik ben er inmiddels van overtuigd dat met de, nu nog voorzichtige, opmars van het autonome rijden in de toekomst het openbaar vervoer er totaal anders uit gaat zien. Geen lange treinen of grote bussen meer, maar auto’s die je kan oproepen en je vervolgens direct naar je eindbestemming gaan brengen. Mensen die niet in een auto willen rijden die je feitelijk deelt met de rest van Nederland stappen nog in hun eigen wagentje, maar dat is wel de richting die het uitgaat. Investeren in het spoort tbv. persoonsvervoer is daarom op termijn niet zinvol.
@pomoek: Investeren in het spoor tbv. goederentransport lijkt me ook niet zinvol meer…
Was nog aan het bijkomen van de hoax van de chinese bus die over files heen reed.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).