Dit vaart volgend jaar door de Amsterdamse grachten

Auteur: , 1 Reactie
Zelfsturende boot MIT Senseable City Lab / AMS Institute

Op zonnige dagen is het nu al geen doorkomen aan op de Amsterdamse grachten. Toch wordt het de komende jaren nog drukker...

De Amsterdamse grachten worden een proeftuin voor autonoom varende boten. De roboats gaan mensen en vracht vervoeren. Roboats worden de eerste volledig autonoom opererende vloot ter wereld. De roboats laten zich goed vergelijken met de zelfrijdende auto’s die nu door onder meer door Google, Apple en Tesla worden ontwikkeld. Er zijn natuurlijk wel tal van nadelen aan zelfsturende auto’s.

Roboats richt zich niet alleen op vaartuigen maar ook op tijdelijke bruggen. Op drukke dagen bijvoorbeeld kunnen er roboats worden ingezet als tijdelijke bruggen.

Roboats gaan varen in Amsterdam

De proef wordt uitgevoerd door het AMS Institute. Het instituut werkt samen met onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT en de TU Delft en Wageningen UR. Het onderzoek richt zich ook op het verzamelen van data over bijvoorbeeld de waterkwaliteit en het zal een oplossing proberen te vinden voor het afval dat jaarlijks in de grachten verdwijnt.

Er is 25 miljoen euro beschikbaar voor Roboats die over een periode van vijf jaar moet worden getest. Daarvan is 20 miljoen euro afkomstig van MIT en 5 miljoen van AMS. De eerste robotboten maken in 2017 hun testvaarten.

Bij auto’s is de techniek al veel verder. Wij kunnen bijvoorbeeld niet wachten tot BMW met een zelfrijdende auto komt.

Roboats kunnen ook tijdelijke bruggen bouwen

Foto’s: MIT Senseable City Lab / AMS Institute1 reactie

Gratis shoppen, zo’n pakjesboot. Elke dag sinterklaas.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).