Facebook betaalde ‘slachtoffers’ $20 om ze te bespioneren

Auteur: , Geen reacties
Hetfig

Facebook's woordenboek kent de term 'ethisch verantwoord' niet.

Het houdt niet op bij het sociale netwerk. Keer op keer komen er nieuwe details naar buiten over hoe Mark Zuckerbergs geesteskind met de privacy van een kwart van de wereldbevolking speelt. Ook ditmaal leek geen praktijk te goor voor het bedrijf en betaalde het tieners om álles over ze te leren.

Een rapport van TechCrunch stelt dat tieners vanaf 13 jaar tot en met jong-volwassenen tot 35 werden betaald om een app te installeren. Die app, Facebook Research, werd diep in iemands device geplaatst door middel van een speciaal root certificaat. Vervolgens kon de app ALLES van de gebruiker monitoren.

Ja, echt alles. Privéberichten uit verschillende chat-apps, e-mails, zoekopdrachten, browseractiviteiten, locatie en ga zo maar door. De proefkonijnen (of data-koeien, zoals ik ze liever noem) werd zelfs gevraagd een screenshot van hun Amazon-aanschaffen te maken en op te sturen naar Facebook. Ze werden vervolgens tot $20 dollar per maand betaald om deze informatie met Facebook te blijven delen.

De ‘slachtoffers’ zijn daarentegen ook niet onschuldig, want Facebook zou dit nooit kunnen doen zonder de nadrukkelijke toestemming van de gebruiker zelf. Nadrukkelijk is daarentegen tamelijk abstract, zo maken de makers van South Park overduidelijk in de Human Centipad-aflevering.

Hoe dan ook, TechCrunch meldt dat het helemaal niet zo legaal is wat Facebook doet, omdat het de terms of service van Apple ironisch genoeg zou schenden. Apps in Apple’s App Store zouden geen gebruik mogen maken van het certificaat voor root access tot iPhones. Het is daarbij niet voor het eerst dat Apple een Facebook-project dwarsboomt. In 2013 deed het sociale platform ook al niet toegestane dingen in de App Store met een VPN-service die data verzamelde. Die data gebruikte Facebook om opkomende concurrenten al dan niet over te nemen, of simpelweg te clonen. Dat doen ze waarschijnlijk ook met de nieuwe data.

Hoewel het sociale platform ontkent iets illegaals te hebben gedaan, annuleren ze het programma voor iOS. Vooralsnog blijven ze vrijwilligers wel betalen voor hun data op Android-toestellen. In een statement tegenover TheVerge stelt het sociale netwerk: “Niets wat we hier hebben gedaan is geheim. Het heel letterlijk Facebook Research App. We bespioneren mensen niet; ze participeren zelf en zijn door een duidelijk proces gegaan om zo toestemming te geven en ze werden betaald om deel te nemen. Tot slot was minder dan 5 procent van de mensen die meededen tiener. Alle tieners hadden ondertekende toestemming van hun ouders nodig.”

Kortom, Facebook verweert zich door te stellen dat dit allemaal ‘openbaar’ was (ergens verborgen in de overgecompliceerde gebruikersvoorwaarden, waarschijnlijk). Ook stellen ze dat slechts een klein percentage participanten tiener was. Ik begrijp niet helemaal waarom tieners überhaupt in dit vreemde proces worden meegenomen en hoe ouders toestemming voor deze ongein kunnen geven. Hoe dan ook, volgens Facebook hebben ze niet verkeerd gedaan. Oh, en ze zeggen niets over het stoppen van het programma op iOS…

Dus, 20 ballen per maand verdienen? Verkoop je ziel dan aan de duivel. Uh, je data aan Facebook, bedoel ik.

Lees ook: Voor hoeveel geld sluit jij jouw Facebook-account?Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).