Facebook voert ongevraagd experiment uit op gebruikers

Facebook voert ongevraagd experiment uit op haar gebruikers
Heeft u een account bij Facebook? Weet dan dat u deel uit maakt van Mark Zuckerbergs proefpersonenpool, waarop een onderzoekstam geregeld experimenten uitvoert.

Facebook is niet vies van een sociologisch of psychologisch experiment op z’n tijd, om het menselijk gedrag in kaart te brengen. Sterker nog, het heeft een compleet team van datawetenschappers op de payroll staan die zich daar continu mee bezig houdt. Door dergelijke onderzoeken, die regelmatig gepubliceerd worden, wisten we bijvoorbeeld al dat Facebook opslaat wat je als statusupdate typt nog vóórdat het wordt gepost. Uit een recent onderzoek, dat in PNAS verscheen, blijkt dat ze ook aan emotiescanning doen.

Emoties zijn besmettelijk

Het onderzoek werd in januari 2012 onder 689.003 Facebookgebruikers gehouden. Deze kregen louter positieve of negatieve berichten in hun newsfeed te zien. Daarna werd gemonitord wat de proefpersoon zelf op Facebook postt, om na te gaan of de emoties van hun vrienden invloed hadden op hun eigen gemoed.

En ja, dat bleek het geval te zijn. Er was sprake van ‘emotionele besmetting’. Wie minder positieve posts te zien kreeg, plaatste zelf ook minder blije berichten. Wie daarentegen werd blootgesteld aan meer blije, positieve statusupdates ging zelf ook vrolijkere dingen postten. Het onderzoek toont aan dat emoties doorgegeven kunnen worden, doorgegeven zonder niet-verbale of directe interactie. Of zoals een conclusie uit het onderzoek luidt:

“These results indicate that emotions expressed by others on Facebook influence our own emotions, constituting experimental evidence for massive-scale contagion via social networks.”

De vraag is: mag Facebook de newsfeeds van haar gebruikers zomaar manipuleren voor tests en experimenten? Ja, in feite wel, want daar is toestemming voor gegeven toen je akkoord ging met de algemene voorwaarden, zo meldt Forbes. Wie het daar niet mee eens is: HIER een permanente oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *