Gaat deze Apple-computer een half miljoen opbrengen?

https://www.apparata.nl/nieuws/apple-computer-uit-1967-verkocht-voor-e520-000-1239
De waardevastheid van Apple-computers neemt weer eens bizarre proporties aan.

Een nog volledig functionerende Apple-computer die mede-oprichter Steve Jobs persoonlijk vanuit de garage van zijn ouders verkocht, wordt binnenkort geveild bij Christie’s. De machine werd in 1976 voor 600 dollar verkocht en moet nu zo’n 600.000 dollar op gaan brengen, omgerekend 480.000 euro.

De waardebepaling is mede gebaseerd op het feit dat er slechts enkele honderden Apple I’s zijn gemaakt vanuit de Apple-garage (foto). Daarvan zouden er nog maar zo’n 50 over zijn. De computer werd oorspronkelijk gekocht door Charles Ricketts. Later kwam hij in handen van een ondernemer. Die ging failliet, waardoor de hardware bij een politieveiling terecht kwam, waar verzamelaar Robert Luther hem in 2007 op de kop tikte zonder de precieze waarde te kennen.

Binnenkort mag hij gaan cashen als hij bij veilinghuis Christie’s onder de hamer gaat. Eerdere Apple 1’s, voorzien van een MOS Technology 6502-processor met een kloksnelheid van 1 MHz, haalden consequent rond de half miljoen euro op.

Foto van de Ricketts Apple-1 Personal Computer, inclusief de cheque waarmee hij werd afgetikt
Foto van de Ricketts Apple-1 Personal Computer, inclusief de cheque waarmee hij werd afgetikt

4 reacties

 1. Slechte openingszin, de waarde van deze specifieke computer is niet vergelijkbaar met de alom vermeende ‘waardevastheid’ van moderne Apple-computers. Gelukkig staat er in het artikel wel een correcte verklaring.

  Grappig ook hoe een verzamelaar wederom zo’n kostbaar stuk zonder ook maar te weten wat het is op de kop kan tikken. Moet toch eens rommelmarkten langsgaan, voor je het weet ligt zo’n Apple 1 in de zon te branden. Al zal de kans in NL daarvoor niet bestaan, lijkt me niet dat er toendertijd nederlanders naar de States zijn gegaan om zo’n apparaat te kopen.

   • @bofkont: Tja, dat ik hier een Apple-hater reputatie heb weet ik ook wel. Ook dat die eerste zin een duidelijke troll is, maar met Apple weet je nooit zeker hoe het bedoeld is. Vandaar dat ik door zal blijven gaan met het ontkrachten van mythes rond Apple.

    Grote kans dat ik er na het behalen van mijn HBO-ingenieurs diploma mee stop, dan hoef ik geen afleiding meer te zoeken bij het blokken haha.

    • @frietjemet: Wijsheid komt met de jaren 😉
     Richt je energie toch ergens anders op, je zult een Apple fan nooit bekeren andersom je Android fan dat ook niet gaat lukken, met hoeveel argumenten je ook gaat komen 🙂
     Ieder zijn eigen zullen we maar zeggen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *