Gallery: binnenin de Google datacenters

Auteur: , 7 Reacties

Google heeft volgens eigen zeggen één van de meest krachtige servernetwerken in het universum. Maar hoe ziet dat er eigenlijk uit?

Wellicht heb je deze foto´s wel eens voorbij zien komen, maar het blijft zeer indrukwekkend. Blauwe ledjes, enorme hoeveelheden kabels, een wirwar aan buizen voor de waterkoeling en veel meer. Dat is het “fysieke internet” zoals Google het noemt. Het bedrijf heeft diverse datacentra over de hele wereld. Het datacenter in Council Bluffs (Iowa) biedt meer dan 10.000 vierkante meter aan ruimte, terwijl in Finland zelfs 100.000 vierkante meter aan ruimte beschikbaar is. Maar we vinden de servers van de zoekgigant ook vlakbij, zoals in Saint-Ghislain (Belgie), in Eemshaven en in het Zernike complex in Groningen (Nederland).

Overigens claimt Google dat de datacenters tot de meest efficiënte ter wereld behoren. De datacenters gebruiken slechts 50% van de energie die de meeste andere centers gebruiken. Dit beperkt de impact op het milieu, maar heeft ze tot op heden ook een miljard dollar(!) aan energiekosten bespaard. Met al die servers kan elk klein detail zorgen voor een besparing van vele liters water of vele kilowattuur elektriciteit.7 reacties

Inderdaad zeer indrukwekkend. Lijkt me geweldig om daar een keer een rondleiding te krijgen.
@dennis: Anders ik wel.
tijd voor een winactie? :p
@MrSkyline: Ik denk dat je daar niet zomaar binnenkomt.
Mocht je een rondleiding kunnen krijgen zal je teleurgesteld worden door Google.

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/10/20/google-publiceert-prachtige-fotos-van-datacentra-maar-zijn-ze-echt-nee/
@sbeerens: damn, die kende ik niet. Wel erg smerig eigenlijk.. aan de andere kant, ook de foto’s van automerken worden vaak zwaar geshopt.
@Vincent: De meeste foto’s zijn gespiegeld. Tijdens de rondleiding dan gewoon naar één kant blijven kijken.
@dennis: LOL :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).