Garantie en verzekering van je smartphone: hoe zit dat?

Auteur: , 3 Reacties
Oeps

Na een gezellig avondje stappen fiets je naar huis. Per ongeluk laat je je smartphone uit je handen vallen. Bam!

Nu is je meestgebruikte gadget kapot en ligt aan diggelen op het fietspad. Omdat dit niet(!) onder de garantie van je smartphone valt, moet je voor veel geld een nieuwe telefoon kopen. In dit artikel vertellen we je alles over garanties en waar je op moet letten als je een verzekering voor je smartphone afsluit.

Garantie van je telefoon: hoe zit dat precies?
Stel je voor: je bent met een vriend aan het bellen en opeens hoort hij je niet meer. Later blijkt dat de microfoon van je telefoon stuk is. Je hoeft dan meestal niet uit eigen zak de reparatie te betalen. De kapotte microfoon valt onder de garantie van je telefoon. De garantietermijn voor elektronische producten, zoals je telefoon, is in Nederland minimaal twee jaar. Eigenlijk heb je zelfs recht op een langere garantietermijn. Hoe lang dat is, is moeilijk te zeggen. De Nederlandse wetgeving zegt dat je recht hebt op een deugdelijk product. Omdat je telefoon vaak meer dan een paar honderd euro kost, mag je ervan uitgaan dat hij het langer dan twee jaar doet. De wetgeving geeft daarbij wel aan dat je normaal moet zijn omgegaan met je telefoon, en dat is voor de consument vaak moeilijk te bewijzen. De fabrikant van je telefoon moet de kapotte microfoon repareren of je een nieuwe telefoon geven. De garantie geldt daarentegen alleen voor technische problemen aan je telefoon. Bijvoorbeeld als je microfoon stuk is, of als de processor van je telefoon het niet meer doet. Laat je de telefoon zelf vallen, dan kom je niet in aanmerking voor de garantieregeling. 

Soms is er wat onduidelijkheid over de garantie voor je kapotte telefoon. Zo wil Apple nog wel eens moeilijk doen als je iPhone een jaar na aanschaf buiten je schuld om kapot gaat. Feit is wel dat Apple ‘gewoon’ verplicht is om aan de garantie te voldoen, terwijl het bedrijf zegt dat je maar 1 jaar garantie hebt op de iPhone. Dit is in strijd met de Europese garantiewetgeving. De garantietermijn is namelijk voor elke fabrikant minimaal twee jaar. Apple vormt daarop geen uitzondering. Controleer altijd via de website van de fabrikant of je in aanmerking komt voor garantie. Hierbij moet je het IMEI-nummer van je telefoon invoeren. Deze vind je in het instellingenmenu van je telefoon onder ‘informatie over deze telefoon’. De garantie claim je bij de de winkel of webshop waar je je telefoon hebt gekocht. Bewaar na aanschaf van je nieuwe telefoon altijd het bonnetje. Die heb je nodig om je garantie te claimen. Wil je weten wat als consument je rechten zijn met betrekking tot garantie? Neem dan een kijkje op overheidswebsite ConsuWijzer.

Schade smartphone

Wel of niet je smartphone verzekeren
Met de garantie ben je beschermd als er buiten je schuld om iets stuk gaat aan je telefoon. Maar wat als je em, zoals in bovenstaand voorbeeld, laat vallen? Of als iemand ‘m steelt? Dan moet je zelf opdraaien voor de kosten. Tenzij je telefoon is verzekerd. Of dat nodig is hangt vooral van jezelf af (en of je vaak dingen laat vallen) en de prijs van je telefoon.

Een verzekering kun je zelf regelen. Vergeet niet: een smartphoneverzekering kost je elke maand geld. Kost je nieuwe telefoon maar 100 euro? Dan is het misschien niet echt de moeite om ‘m te verzekeren. Dit is verstandiger als je nieuwe telefoon 300 euro of meer kost. Hetzelfde geldt overigens als je een losse smartphone koopt en daarnaast een Sim Only abonnement afsluit, bijvoorbeeld bij Simyo. Je hebt je telefoon dan al helemaal betaald en de maandelijkse lasten van een Sim Only abonnement zijn laag. Ook in dat soort gevallen kan een verzekering interessant zijn. Je moet je telefoon vaak wel binnen 10 dagen na aanschaf verzekeren. Wees dus zuinig op je bonnetje. Je kunt je telefoon verzekeren bij de winkel of webshop waar je ‘m hebt gekocht, maar ook bij andere verzekeraars. Dit kost iets meer uitzoekwerk, maar het loont wel. Vaak is dit namelijk veel goedkoper. Stel: je koopt een iPhone 6 en sluit bij de verkoper ook een verzekering af. Je betaalt dan een verzekeringspremie van 18,99 euro per maand. Dezelfde verzekering kost bij een andere verzekeraar soms maar de helft. Dat scheelt nogal!

Hoe vind je een goede verzekering voor je smartphone?
Verzekeringen verschillen niet alleen qua kosten van elkaar. De dekking van verzekeraars verschilt vaak ook. Zo kan het eigen risico bij de ene verzekeraar 100 euro zijn en bij de andere verzekeraar 50 euro. Waterschade wordt ook niet standaard bij elke verzekeraar gedekt. Lees daarom altijd goed de voorwaarden van de verzekering voordat je een verzekering afsluit. Vergeet tot slot niet dat verzekeraars vaak een lager schadebedrag uitkeren als je telefoon wat ouder is.

Dekt je inboedelverzekering het ook?
Deels. Je inboedelverzekering vergoedt de schade als er brand is geweest of als je telefoon bij een woninginbraak is gestolen. In andere gevallen vergoedt je verzekeraar de schade niet. Laat je je telefoon op de vloer of in het water vallen? Dan heb je dus pech. Dit wordt vaak wel vergoed bij een allrisk verzekering.

Reisverzekering
Als je telefoon op vakantie wordt gestolen of stukgaat, vergoedt je verzekeraar een deel van de schade. Tenminste, als je een reisverzekering hebt afgesloten. Let wel op: 70% van de reisverzekeringen keert minder dan 300 euro uit voor schade aan telefoons.

Zelf laten repareren
Heb je per ongeluk zelf je telefoon stuk gemaakt en ben je ook niet verzekerd? Hoe vervelend dat ook is; je hoeft niet automatisch een nieuwe telefoon te kopen. Zo kan een kapot scherm vaak door een reparateur worden gemaakt. Bij de nieuwste telefoons kan dit wel vrij prijzig zijn. Zo betaal je voor een schermreparatie van de iPhone 6 Plus vaak honderden euro’s. Apple heeft gelukkig wel een reparatieregeling die ervoor zorgt dat een reparatie maximaal 280 euro kost. Dat is vaak veel minder geld dan het kopen van een nieuwe iPhone. Het is het overwegen dus wel waard.

Zelf je smartphone repareren
Naast dat je de iPhone kunt laten repareren door Apple is het ook mogelijk om je smartphone zelf te repareren. Tegenwoordig zijn er veel verschillende websites zoals bijvoorbeeld FixjeiPhone waar je door middel van uitgebreide handleidingen (inclusief video’s) precies kunt zien hoe je zelf je iPhone of andere smartphone kunt repareren. Het zelf repareren van je smartphone kan je behoorlijk wat geld schelen, wanneer je bijvoorbeeld zelf een iPhone 6 scherm vervangt scheelt je dit al snel 50 euro, zo kost het zelf repareren van je iPhone 6 scherm minder dan 100 euro. Het is wel belangrijk om altijd te kiezen voor kwalitatieve onderdelen zodat je zeker weet dat de reparatie goed gaat. Door het zelf repareren van je smartphone kun je aardig wat geld besparen, lijkt ons de moeite waard om dit goed uit te zoeken.3 reacties

Nette artikel waar je (de lezer) wat aan hebt. 1 tip: volgende keer iets minder Apple, iPhone, Apple, iPhone, Apple, iPhone 6, Apple en iPhone in het bericht.
@ffw88: thanks, gaan we doen;)
Net artikel, mis alleen wel het feit dat de kosten van de premie plus de eigen risico die betaald wordt bij een verzekeringsmaatschappij, bij elkaar in veel gevallen hoger uitvallen dan de totale reparatiekosten die men kwijt is bij een onafhankelijke reparatiewinkel. Een reparatie van een nieuwe iPhone 6 scherm kan al voor een kleine €150.

Het is tegenwoordig gunstiger om een reparatie snel bij een winkel te laten verrichten, dan een verzekering af te sluiten en je telefoon voor een langere periode kwijt te zijn. Daarnaast ben je dus uiteindelijk nog duurder uit ook met een verzekering.

http://www.repaircompare.nl

Dé vergelijkingssite voor smartphone reparatiewinkels!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).