Google Play vecht tegen hardnekkige Android adware

Google Play vecht tegen hardnekkige Android adware
De adware apps zijn lastig van je smartphone te halen als ze geïnstalleerd zijn.

Google vecht tegen hardnekkige Android adware in Google Play, de officiële marktplaats voor Android apps. De apps zorgen voor een eindeloze stroom van popup ads, zelfs wanneer gebruikers proberen de apps te stoppen.

Onderzoekers van SophosLabs vertellen dat ze in totaal 47 apps hebben gevonden afgelopen week.

Deze apps waren samen 6 miljoen keer gedownload en gebruikten een bibliotheek van een derde partij om gebruikers te bombarderen met reclame. Deze reclame stopte zelfs niet als gebruikers een van de apps probeerde geforceerd te sluiten of het geheugen van de app probeerde te wissen.

In een blogpost schrijft SophosLabs dat Google is begonnen met het verwijderen van een paar gerapporteerde apps, terwijl anderen actief blijven.

De bibliotheek waardoor alle reclame mogelijk is, draagt de naam MarsDae. De bibliotheek ondersteunt Android versies 2.3 tot 6. Ook werkt de bibliotheek op Samsung, Huawei, Mizu, Mi en Nexus apparaten.

Een van de apps die gebruikt maakt van MarsDae is Snap Pic Collage Color Splash, die gelukkig niet meer beschikbaar is op Google Play. Snap Pic was 50000 tot 100000 keer gedownload.

Wanneer je de app installeert, laat het reclame zien op het startscherm van Android. Zelfs wanneer gebruikers de app geforceerd sluiten komen de advertenties na een paar seconden weer terug.

Volgens SophosLabs gebruikt de MarsDae bibliotheek een aantal stappen waardoor het mogelijk is dat de reclame op een telefoon met Android 5 of 6 zichtbaar blijft.

Het gebruikt een code die voor een aantal processen zorgt. Daarna wordt er een bestand aangemaakt en vastgezet. Elk proces maakt een nieuw bestand aan. Wanneer een bestand opengemaakt is, wordt er automatisch een nieuw proces aangemaakt. Zo wordt het dus onmogelijk om een app te verwijderen.

Google heeft nog niet gereageerd op de kwestie. (Via arstechnica)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *