Het Nederlandse Fokker gaat onderdelen voor de JSF maken

Auteur: , 2 Reacties
Het Nederlandse Fokker gaat onderdelen voor de JSF maken

Het Nederlandse luchtvaartbedrijf gaat flapjes voor de JSF produceren.

Fokker Technologies, de Nederlandse fabrikant van vliegtuigonderdelen, heeft een ‘omvrangrijke’ deal gesloten met Lockheed Martin, maker van de F-35 Joint Strike Fighter. Fokker laat weten dat ze de zogenaamde flaperons maken voor de straaljager gaan maken, die aan de achterkant van de vleugels zitten. Flaperons zijn de beweegbare kleppen van zo’n drie meter aan de achterkant, die nodig zijn bij het stijgen en het dalen. Vermoedelijk gaat het om enkele honderden toestellen, al wil Fokker geen aantallen noemen. Fokker leverde ze ook al voor de F16.

Fokker kreeg eerder al de opdracht voor de bekabeling van JSF-toestellen en voor het produceren van de deuren en luiken. Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft vorige maand ook al Woensdrecht aangewezen als één van de drie Europese onderhoudscentra voor het motoronderhoud van de F-35. Daarnaast werkt Fokker Aerostructures ook aan de ‘drag chutes fairing assembly’, het systeem voor de lancering van de remparachute, en levert Fokker Landing Gear in Helmond de stophaak om te kunnen landen op vliegdekschepen.

Nederland krijgt in totaal 37 JSF’s. In maart 2014 bestelde Nederland de eerste acht. Vijf daarvan blijven in de VS om Nederlandse piloten op te leiden. De eerste twee vliegtuigen worden in 2019 geleverd. Deze JSF’s worden gestationeerd in Leeuwarden. Twee jaar later worden nog twee toestellen opgeleverd. Die gaan naar Volkel.2 reacties

Naar wat ik er over lees in de kranten is het een uiterst belabberd toestel.
Dat is toch al jaren bekend? Ik snap alleen nog steeds niet waarom we akkoord zijn gegaan met de F-22 light.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).