Hoe groot is Google’s invloed op Europa nu echt?

Auteur: , 1 Reactie
Google-invloed-europa

Onlangs werd bekend dat de Europese Unie Google op wil breken, omdat haar invloed te groot zou zijn. Maar hoe groot is die schaduw van Google die over Europa hangt nu echt?

Eerder deze week stemde een grote meerderheid voor een motie die voorstelt om Google op te splitsen. Dit doen ze ongetwijfeld omdat Google een enorme vinger in de pap heeft in een aantal belangrijke markten. Toch zijn er ook genoeg andere zoekmachines die in Europa gebruikt worden toch? De website Businessinsider zocht uit hoeveel Europeanen daadwerkelijk gebruik maken van zoekmachines als Bing en Yahoo, en het resultaat zal je misschien niet eens verbazen:

Google-diagram

Advertenties
Maar liefst 92 procent van alle ingevoerde zoektermen worden dus bij Google ingevuld, wat heel belangrijk is als je je bedenkt hoe groot het publiek dus is die de advertenties van Google te zien krijgt. Niet zo gek dus dat Google koploper is op het gebied van digitale marketing, zoals het cirkeldiagram hieronder goed laat zien. Zelfs Facebook is klein vergeleken met het formaat van Google op dit gebied. Het gaat hier wel om wereldwijde cijfers, al is het aannemelijk dat de situatie in Europa vergelijkbaar is.

Google-diagram

Mobiele adverteerders
Ook als we naar mobiele adverteerders kijken loopt Google voorop, al is Facebook wel bezig met een inhaalslag. Het is overigens niet gek dat Google zo goed scoort op de mobiele markt, zij bezitten immers Android. Als je wilt weten hoe belangrijk dit bezit van dit mobiele besturingssysteem is, dan hoef je alleen maar naar onderstaande diagram te kijken, die de cijfers bij elkaar optelt van de vijf grote Europese landen: Duitsland, Frankrijk, Italiƫ, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Google-diagram

Google Chrome
Tot slot kijken we nog even naar het browsergebruik, aangezien Google daar met Chrome ook invloed op heeft. Belangrijk om hierbij aan te geven is dat hier ook de cijfers bij opgeteld zijn van Android, al had het cijfer waarschijnlijk ook al hoog gelegen als dit buiten beschouwing was gelaten.

Google-diagram

Zoals je kunt zien is het dus niet zo gek dat Europa zich zorgen maakt over de invloed van Google, aangezien de mobiele- en internetmarkt worden beheerst door dit ene bedrijf. Meerdere monopolies hebben is niet illegaal, maar daar misbruik van maken wel. Reken er dus maar op dat de EU de komende jaren Google enorm goed in de gaten houdt.1 reactie

mrb via Android app
Ik vind het nogal een gezeur van de EU eigenlijk. Google heeft met een hele goede overzichtelijk zoek machine naam gemaakt Waardoor iedereen het gebruikt. Zelfde met Android en maps. Moeten ze dan antireclame maken voor zich zelf?! Alternatieven zijn vaak minder mooi/fijn/goed of duur (Apple)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).