How-to: maak van je Android een iPhone lookalike

Android iPhone lookalike
Geloof ons, je bent niet de enige Android-gebruiker die stiekem meer gecharmeerd is van de iOS-interface.

Android wordt vaak door fans gewaardeerd door de oneindige mogelijkheden die het systeem biedt aan gebruikers. Veel ’tech-geeks’ kunnen hun Android-toestel dan ook volledig naar hun eigen hand zetten. Er is echter een grotere groep Android-gebruikers die zich niet zo verdiept in de materie en wat moeite heeft met het aanpassen van instellingen.

Op dat gebied is iOS een stuk overzichtelijker. Je herkent de interface meteen en of je nu een iPhone 6 of iPhone 7 hebt, de manier van werken is (vrijwel) hetzelfde. Vergelijk dat maar eens met het overstappen van Huawei naar een Samsung-apparaat. Natuurlijk is er ook Material Design van Android, maar het gaat wat ver om te zeggen dat het besturingssysteem één herkenbare look heeft.

Het is dan ook niet gek om te denken dat sommige mensen liever gebruikmaken van de meer to-the-point interface van iOS, zelfs als ze op andere vlakken Android beter vinden. Toegegeven, het ziet er op het eerste gezicht een beetje raar uit, maar wie weet wil je na deze how-to niet meer terug. Maar goed, aan de hand van onderstaande tips maak je van je Android een volwaardige iPhone-lookalike.

iOS Homescreen dankzij Nova Launcher
Er zijn veel launchers die je in één klap een groot deel van het iOS-homescreen teruggeven op Android. Wil je echter zo dicht mogelijk bij een volwaardig iOS-scherm komen, dan raden we aan om Nova Launcher te downloaden. Het liefst de betaalde Prime-versie van 5,25 euro, aangezien je hiermee meteen over alle (benodigde) features beschikt.

Nova Launcher

Voor de gebruikers die niet bekend zijn met Nova Launcher: Nova Launcher is een speciale Android-launcher, waarmee je de interface van je apparaat volledig naar eigen hand kunt zetten. Als je gewone launcher (denk aan Huawei met de EMUI-schil) je niet bevalt, dan kun je in de meeste gevallen met Nova dit probleem verhelpen. De applicatie draait op vrijwel iedere Android-smartphone soepel.

Wanneer je Nova Launcher hebt geïnstalleerd op je smartphone, druk je op het app-icoontje. Hier geef je aan dat je Nova Launcher als standaard-launcher wil gebruiken. Druk hierna op de app-drawer in je nieuwe interface en open linksboven het instellingenscherm.

Ga naar het kopje ‘Bureablad’ en tik ‘Bureaublad raster’ aan. Verschuif hier het aantal rijen van 5 naar 6. Terug in het instellingenmenu klik je op het kopje ‘Dock’ en pas je de aantallen ook aan bij ‘Dock pictogrammen’ van 5 naar 4. Download hierna het iOS folder-achtergrondje en bewaar deze goed voor straks.

Ga nu weer terug naar het instellingenscherm van Nova, klik op ‘Mappen’ en selecteer bij het kopje ‘Map voorbeeld’ > ‘raster’. Bij ‘Map Achtergrond’ selecteer je ‘aangepast’, waarna je de iOS folder-achtergrond instelt als standaard. Druk op je homeknop en je zult zien dat je al een eind onderweg bent.

Apple(-achtige) icoontjes installeren
Door copyright van Apple is het niet mogelijk om op een legale manier de identieke iOS-icoontjes snel en makkelijk op je Android-scherm te krijgen. Daarom raden we je aan om een van deze apps te downloaden die de app-icoontjes zo mooi mogelijk hebben weten na te maken voor je Android-toestel. Met Adrasta heb je een gratis optie, maar voor nog geen euro beschik je over nog betere icoontjes met Beluk of Alos.

iCloud slaat gemakkelijk je gegevens op

Het implementeren van dit nieuwe scala aan icoontjes is vrij simpel: ga naar het instellingenmenu van Nova en druk op ‘Uiterlijk & gedrag’. Selecteer ‘Icoonthema’ en tik op je gedownloade icoontjes-applicatie. Download je favoriete iOS-wallpaper en stel hem in als achtergrond en je iPhone-kloon is bijna compleet.

iOS ontgrendelscherm
In Google Play vind je een overvloed aan applicaties die je Android-toestel het gewenste iOS-ontgrendelscherm kunnen geven. Je kunt kiezen voor HenryOS Passcocde Lock Screen, maar deze toont niet altijd alle notificaties.

Daarom raden we je aan om iPhone Lock Screen te downloaden. De applicatie vraagt bij installatie alle broodnodige machtigingen om je notificaties weer te kunnen geven. Voor 1,69 euro kun je in-app de advertentievrije versie aanschaffen.

Optionele aanpassingen aan notificatiescherm
Het snelle instellingenscherm van Android is bij de meeste apparaten erg toegankelijk en overzichtelijk in gebruik. Op sommige toestellen is het zelfs vrij aanpasbaar. Met Nova Prime is het zelfs mogelijk om deze met hetzelfde gebaar te activeren als op iOS in het kopje ‘Gebaren & invoer’.

ios 10 vernieuwingen

Met Smart Control krijg je echter het volledige iOS-snelmenu zoals je gewend bent. Houd er echter rekening mee dat de app niet altijd goed werkt op Android-toestellen, waardoor we deze persoonlijk niet aanbevelen.

Haal even opgelucht adem, want je bent eindelijk klaar. Je beschikt nu over een volwaardige iPhone-kloon! Ben je niet tevreden met de aanpassingen en wil je terugkeren naar je oude vertrouwde interface? Ga dan naar het Nova instellingenscherm en druk op het kopje ‘Selecteer Standaard Scherm’. Mocht je zelf nog op- of aanmerkingen hebben over deze how-to, laat het dan weten in de comments!

Nog geen reacties

  1. Hmmm…ik lees hier vaak in de comments dat Apparata wel erg Apple minded is. Ik nam dat vaak niet zo serieus maar een artikel als dit gaat wel wat ver. Interface van Apple toegangkelijk? Yeah right…als je bij het invoeren van je PIN per ongeluk op Cancel drukt mag je je hele telefoon opnieuw opstarten om de dit weer te voorschijn te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *