Hup weg met die oude pc of laptop

Dit moet je doen met je oude hardware
Bij elk bedrijf liggen er bij de systeembeheerder stapels oude computers, laptops, harde schijven, cd-roms of zip-drives te verstoffen. Gevaarlijk!

Elektronische apparaten die niet meer gebruikt worden en liggen te verstoffen, zoals oude computers, laptops en USB’s, bevatten vaak vertrouwelijke informatie. En als die informatie per ongeluk naar buiten komt, is er sprake van een datalek.

Volgens de Meldplicht datalekken die sinds 1 januari dit jaar geldt, zijn Nederlandse bedrijven verplicht een datalek te melden. Wanneer dit niet binnen de wettelijk vastgestelde termijn gebeurt, wordt een boete opgelegd die kan oplopen tot wel 820.000 euro. Bijna een jaar nadat de Meldplicht in werking trad is minder dan een kwart van de mkb-ondernemers (24%) op de hoogte van de nieuwe wetgeving en de bijbehorende boete.

“Bedrijven richten zich steeds meer op cybersecurity, maar vergeten de risico’s van opgeslagen hardware. Oude laptops of USB sticks liggen vaak opgeslagen in de kelder, terwijl weinig mkb-ondernemers zich realiseren dat deze veel waardevolle en gevoelige informatie bevatten die, in de handen van verkeerde personen, ernstige schade kan veroorzaken,” zegt Bob Slikkerveer van Shred-it

Onderzoek toont aan dat de helft van de Nederlandse mkb-ondernemers (50%) elektronica die vertrouwelijke informatie bevat minder dan eens per jaar vernietigt. Ruim een kwart (28%) van de mkb-ondernemers laat weten nooit hun elektronica te vernietigen, maar in plaats daarvan de apparaten in opslag te plaatsen of te hergebruiken.

Bij gemeentes gaat het herhaaldelijk mis met data.. Van een oude harde schijf kun je natuurlijk ook hele mooie dingen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *