Intelligente air-hockey robot is zeer lastige tegenstander

Air-hockey robot
Japanse onderzoekers van de Chiba Universiteit hebben een air-hockey robot ontwikkeld die goed genoeg is om het op te nemen tegen menselijke spelers.

Dit is niet de allereerste air-hockey robot, maar het team onder leiding van professor Akio Namiki heeft ervoor gezorgd dat deze robot zijn strategie aanpast aan de speelstijl van zijn menselijke tegenstander.

De robot bestaat uit een robotarm, twee high-speed camera’s en een externe PC. Dankzij high-speed tracking technologie weet de robot op ieder moment waar de puck zich bevindt, waarop de arm razendsnel kan reageren. De camera’s leggen 500 frames per seconde vast, die door de computer zeer snel worden geanalyseerd.

De robot houdt tevens de positie van de handgreep van zijn tegenstander in de gaten. De software kan aan de hand Motion Pattern Histogram technologie bepalen of de tegenstander een passieve of agressieve speler is. Hierdoor kan worden geanticipeerd op hoe de menselijke tegenstander zal reageren, waarop de speelstijl van de robot wordt aangepast. Op die manier wordt de robot niet voorspelbaar voor zijn tegenstander.

In onderstaande video wordt het met een offensieve en een defensieve speelstijl tegen de robot opgenomen. (via: ieee.org)

[gv data=”83HJZoeNjyc”][/gv]

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *