Kleine en goedkope chip kan diabetes herkennen

Auteur: , Geen reacties
Kleine en goedkope chip kan diabetes herkennen

Onderzoekers aan de Stanford Universiteit hebben een plasmonische chip ontwikkeld om snel en eenvoudig de diagnose diabetes type 1 te stellen. Iets dat slechts enkele seconden in beslag neemt, en daarmee een stuk handiger is dan een tijdrovende bloedtest.

Het is vaak niet meteen duidelijk welke vorm van diabetes iemand heeft. Want alle soorten diabetes ontstaan tegenwoordig op verschillende leeftijden. Alleen met een duur en ingewikkeld bloedonderzoek kunnen artsen bepalen of het gaat om diabetes type 1 of type 2.

Chipje van 20 dollar

Amerikaanse onderzoekers bedachten iets nieuws. Kenmerkend voor diabetes type 1 zijn bepaalde afweercellen die zich tegen het eigen lichaam keren. Ze produceren hierbij zogeheten antistoffen. Een speciale microchip kan die antistoffen gemakkelijk ‘zien’, door middel van lichtmeting. Dat doet de chip niet alleen heel snel en goedkoop, er is ook slechts een klein druppeltje bloed nodig. Het chipje, dat lijkt op een simpel glasplaatje, kost zo’n 20 dollar en is zo’n 15 keer te gebruiken.

Zodra duidelijk is of iemand diabetes type 1 of type 2 heeft, krijgt hij meteen de juiste behandeling. Mensen met een verhoogd risico op diabetes type 1 kunnen met de test eerder worden opgespoord, zelfs al voordat ze symptomen hebben.
Nu de volgende stap. De onderzoekers vragen nu goedkeuring aan de Amerikaanse autoriteiten om de microchip op de markt brengen. De resultaten van hun onderzoek zijn afgelopen week gepubliceerd in het vakblad Nature Medicine. (via Technologyreview)Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).