Land Rover roept auto’s terug om bug in sleutelloos systeem

Auteur: , 15 Reacties
Opgepast: de vergrendeling van je Range Rover werkt mogelijk niet goed

Land Rover roept 65.000 auto's terug met een wel heel pijnlijk software-probleem. De deuren zijn namelijk door vrijwel iedereen te ontgrendelen, zonder dat de eigenaar het in de gaten heeft.

De problemen komen onder andere voor bij de Range Rover en de Range Rover Sport uit 2013 en later, zo meldt de BBC. Het gaat om auto’s met keyless ignition, die gestart kunnen worden zonder de sleutel in het contact te steken. Dat betekende in de praktijk dat criminelen aan een kleine black box voldoende hadden om probleemloos in te breken en weg te rijden. Land Rover heeft inmiddels een oplossing gevonden en roept in het Verenigd Koninkrijk alle getroffen auto’s terug naar de dealer.

Ook voor andere merken is er werk aan de winkel, want ook de systemen van Ford, Audi en BMW zouden niet waterdicht zijn. In veel gevallen laat het systeem het toe dat inbrekers via de aansluitingen in de auto een nieuwe sleutel kunnen programmeren, zodat ze zonder de auto te beschadigen weg kunnen rijden. Deze auto’s worden vervolgens vooral in onderdelen verkocht, zodat ze niet meer te traceren zijn.

Update: de situatie ligt iets genuanceerder dan de BBC doet voorkomen. In een documentaire van het bedrijf is inderdaad te zien dat een Range Rover betrekkelijk eenvoudig te stelen is, maar alleen als je vergeet het alarm in te schakelen. Kies je ervoor om de auto alleen te vergrendelen, dan kunnen criminelen namelijk ‘probleemloos’ (lees: na het openbreken van je deur) bij de OBD-poort en is het aanmaken van een nieuwe sleutel een fluitje van een cent.

De ‘terugroepactie’ heeft hier volgens Jaguar Land Rover niets mee te maken. Hierbij gaat het namelijk om een onderdeel in de deurklink, dat bij extreme torsie zou kunnen verbuigen. Als dat gebeurt, valt de deur niet goed meer dicht. Dit onderdeel wordt vervangen tijdens een reguliere servicebeurt of als de klant eerder met het probleem te maken krijgt.15 reacties

Dit hadden jullie beter op autoblog kunnen plaatsen!
@batman: Jo Batman, dit is autoblog
@pikkie: Nee, het is een doorverwijzing naar Apparata geplaatst op Autoblog. Zo te zien is batman’s comment gemaakt voordat die doorverwijzing er was.
@mercedesclk350: Dat zie je niet vanaf de android app
@Jochempie: Aha, wissiknie.
@pikkie: lekker pikkie
@pikkie: just kidding
Bekend probleem. Vele BMW’s zijn zo al ontvreemd. Nooit gehoord dat de andere merken auto’s er om terug geroepen hebben maar dat zal wel niet premium zijn.
@sketcher: feiten .
Je haalt dingen door elkaar .
@bohica: Welke ‘feiten’ haal ik dan door elkaar?
Leuk systeem, helaas niet volkomen waterdicht
Wel goed voor de verkoopcijfers. De verzekering maatschappijen zijn er waarschijnlijk iets minder blij mee.
Overigens hoogstwaarschijnlijk de ‘schuld’ van een toeleverancier. Dus grote kans dat andere automerken hetzelfde probleem hebben.
@trustmeiamanengineer: Dat wordt min of meer in het artikel gezegd, ja.
een kennis van me had de oude q7 duikboot uber luxe versie, dus ook met dit hackspeeltje erop. op een gegeven moment is met 2 q7’s die al gejat waren zn hek eruit getrokken en hebben ze 2 gaten in de deur geboort, kabeltjes erdoor heen en klaar. hij had het door voordat ze wegkonden, maar toch was ie zn tractor/duikboot bijna kwijt…
Foutje bedankt!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).