Localbox: waarom dit Nederlandse Dropbox-alternatief een goed idee is

Auteur: , Geen reacties
Localbox: waarom dit Nederlandse dropbox initiatief een goed idee is

Moet de overheid voor het delen van bestanden leunen op commerciële partijen? Wat als deze partijen hun servers in Amerika hebben staan en de VS toegang eisen? En wat gebeurt er bij een hack? Ja, er zijn genoeg doemscenario's te verzinnen waarbij zulks grandioos mis kan gaan en overheidsdata in verkeerde handen valt.

Een door de overheid gebouwde clouddienst lijkt daarom niet eens zo’n slecht idee. Sterker nog, de overheid is er al mee bezig.

Vorige maand werd op de eth0-hackersconferentie aangekondigd dat de overheid aan een Dropbox-alternatief werkt. De initiatiefnemers achter de clouddienst, Localbox genaamd, zeggen dat er binnen de overheid behoefte ontstond om op een veilige manier gegevens uit te wisselen nadat het NSA-schandaal ruim een jaar geleden aan het licht kwam. Ook transparantie stond hoog op de agenda, daarom is er gekozen om het volledig open source te maken. Oftewel: de broncode wordt voor iedereen beschikbaar gesteld, waardoor het voor iedereen inzichtelijk wordt gemaakt hoe de versleuteling plaatsvindt en men eker weet dat er geen achterdeurtjes inzitten.

Er doen tot nu toe zes overheidsdiensten aan het project mee, waaronder de Belastingdienst, de Raad van State en de Algemene Rekenkamer, alsmede verschillende ICT-bedrijven. Ook het Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) en ICT-journalist Brenno de Winter doet mee aan het project. Laatstgenoemde is iemand met verstand van zake, wat de kans verhoogt dat dit ICT-project van de overheid een keer géén puinhoop wordt.

Brenno laat weten:

“Alle informatie die je via onze dienst deelt wordt vanaf de gebruiker versleuteld en komt op een eigen server van de deelnemer te staan. Dus je weet wie er over gaat en dat de informatie niet buiten je macht in een ander land wordt gehost. Mocht er toch nog iets misgaan, dan is de informatie sowieso niet leesbaar en kan deze altijd direct worden teruggehaald. Het blijft natuurlijk altijd jou eigendom.”

Als overheidsdiensten de software eenmaal geïnstalleerd hebben, werkt het net als Dropbox: informatie die je wilt delen upload je in Localbox, en degene voor wie het bedoeld is stuur je een code. Deze kan het dan binnenhalen, waarbij de versleuteling automatisch wordt opgeheven. Ook bedrijven kunnen volgens de Winter gratis gebruik maken van Local Box.

LocalBox zal binnenkort als synchronisatie-app voor Windows worden gelanceerd, gevolgd door apps voor Android en iOS om bestanden te kunnen benaderen. Een particuliere versie zit er vooralsnog niet in volgens De Winter.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).