LOL: Fresh Prince’s Carlton klaagt Fortnite aan

Pijnlijk voor Epic Games
De gigantisch populaire game laat wat steekjes vallen.

Alfonso Ribeiro, een Amerikaanse acteur bekend van zijn personage Carlton uit de 90’s sitcom The Fresh Prince of Bel-Air, heeft ontwikkelaar Epic Games aangeklaagd voor Fortnite. Nouja, niet per se om de game zelf, maar om een klein detail dat ondertussen groter is geworden dan de acteur zelf (pun intended).

The Fresh Prince of Bel-Air was in vele opzichten een toffe serie. Het was een commentaar op rijke- en arme gezinnen in de Verenigde Staten, een representatie van de afro-Amerikaanse cultuur en een behoorlijk grappige show met een hoop hart en emotie erdoor geweven. Maar wellicht het beste aan de sitcom was wellicht wel het dansje van personage Carlton.

Die deed namelijk wel eens zijn legendarische dansje genaamd de Carlton. Ondertussen hoeft hoofdrolspeler Will Smith zich nergens meer zorgen om te maken, maar Ribeiro zelf heeft na de serie vooral wat kleine klussen gedaan. Zijn dans is wellicht de belangrijkste link met zijn ‘rise to fame’ en daarom heel belangrijk voor de acteur.

En daar zit het probleem; Epic Games verwerkte de Carlton-dans in ’s werelds meest populaire game zonder daar verder toestemming voor te vragen. De shooter bevat een heel scala aan emotes – dansjes, gebaren en gekke bewegingen – maar de Carlton is volgens de acteur van het personage gebaseerd op zijn creatieve expressie.

Nu kunnen tegenstanders het simpelweg op gierigheid afschuiven. Epic Games verdient letterlijke bakken met geld aan de verkoop van in-game geld (V-bucks) dat gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de Carlton aan te schaffen. Maar feitelijk gezien gebruikt de ontwikkelaar simpelweg de populariteit van het dansje in haar eigen game, en maakt daarmee misbruik van de intellectual property van Ribeiro.

[gv data=”fzr5ROT7sAg”][/gv]

Dit is trouwens geen losstaand incident, want ook deze rapper klaagde Epic Games aan voor het gebruik van zijn dansje.

Ondertussen rommelt het hier en daar een beetje bij de Amerikaanse ontwikkelaar. Aan de ene kant lanceerden ze begin deze maand hun eigen online game-winkel, wat een grote impact zal hebben op de game-industrie. Aan de andere kant begint Fortnite-verslaving een serieus probleem te worden en draait de ontwikkelaar de toevoeging van een bijzonder wapen weer terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *