Nederlandse usenet-uploader gepakt voor 15.000

Spotnet
De Usenet uploader zou verantwoordelijk zijn geweest voor het uploaden van ruim 18.000 muziekalbums, discografieën en zelf samengestelde compilaties van muziekwerken.

Stichting BREIN heeft na een ex parte beschikking van de Rechtbank Noord-Nederland voor 15.000 euro (de helft) geschikt met deze grootschalige Usenet uploader. Valt op zich mee, maar bij de schikking is rekening gehouden met de draagkracht van de uploader.

BREIN heeft eerder aangekondigd haar aanpak van illegale uploaders uit te breiden. Het gaat daarbij niet alleen om Bittorrent uploaders zoals in de eerdere onderzoeken dit jaar maar ook uploaders naar Usenet en Filehosters of Cyberlockers“, zegt BREIN directeur Tim Kuik.

In het betreffende onderzoek had de voorzieningenrechter geboden dat hij moest stoppen met de inbreuk op auteursrechten, onder last van een dwangsom van 2.000 euro per dag(deel) met een maximum van 50.000 euro. De man plaatste toen het volgende bericht online:

“Dit berichtje is bestemd voor alle spotnetters. Vanmorgen werd ik ‘vereerd’ met een bezoek van de deurwaarder namens stichting Brein. Om een lang verhaal kort te maken: ik ben veroordeeld tot het betalen van een fikse som geld voor mijn werk als spotter/poster. Misschien zijn er mensen die gewoon door gaan maar ik stop er in ieder geval mee.”

Brein stelt dat er meerdere onderzoeken tegen uploaders lopen. Zij krijgen geen waarschuwing of sommatie, maar direct een schikking aangeboden.

2 reacties

  1. Een schikking is dus zonder tussenkomst van een rechter of uitspraak, het afschrik effect hiervan is duidelijk. maar ben benieuwd hoever brein gaat komen als deze uploader het op een zaak laat aankomen, straf rechterlijk valt hier in NL volgens mij nog niet zoveel te halen, civiel rechterlijk zal een ander verhaal zijn vrees ik.

  2. tja, ze gaan nooit de torrents uitroeien… ze doen onderzoek tegen nederlandse uploaders op de wat kleinere websites, inplaats van tegen wereldwijde uploaders op piratebay en kat. en zelfs als alle nederlandse uploaders 2k ekkermannen per dag mogen neerleggen, gaan ze nooit alle downloaders pakken. dat zijn misschien wel miljoenen per dag, in nederland alleen. hopeloze stichting…

    er klopt trouwens geen hol van de titel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *