Nieuwe vliegtuigen kunnen gehackt worden via wifi

Auteur: , 2 Reacties
Vliegtuig-Hacken

De boordcomputers van moderne vliegtuigen kunnen gemakkelijk gehackt worden via de wifi-verbinding, zelf als de hacker zich gewoon op de grond bevindt.

Amerikaanse onderzoekers van het Government Accountability Office melden dit vandaag in een rapport. Volgens het onderzoek kan de controle van honderden vliegtuigen die rond de wereld vliegen overgenomen worden middels het wifi-signaal, zodat de piloten buiten spel worden gezet.

Een hacker met een laptop
De onderzoekers vertelden CNN dat de cockpits van bijvoorbeeld de Boeing 787 Dreamliner, Airbus A350 en A380 allemaal verbonden zijn op hetzelfde wifi-netwerk als dat van de passagiers. Dit maakt het voor een handige hacker met slechts een laptop onder andere mogelijk om:

– Het vliegtuig te besturen
– Een virus in de computers stoppen die het vliegtuig besturen
– Controle nemen over de computers van het vliegtuig
– Het alarm- en navigatiesysteem overnemen en uitschakelen

Dit risico geldt vooral voor moderne vliegtuigen, omdat deze veel meer gebruik maken van het internet. Vliegtuigen ouder dan 20 jaar zijn dan ook een stuk minder vatbaar voor de risico’s. Wel is er een firewall aanwezig, maar zoals de onderzoekers stellen kan een firewall ook gewoon omzeild worden.

In een reactie op het artikel van CNN laten Airbus en Boeing weten veiligheid voorop te stellen, maar wil Airbus niet meer zeggen over hoe ze precies vliegtuigen beschermen tegen deze hacks, omdat dit nadelige gevolgen kan hebben voor de veiligheid.2 reacties

De oplossing lijkt mij vrij simpel, de 2 systemen gescheiden houden en een forse encryptie op de verbinding.
Dit is wel heel slordig! Zelfs ons thuisnetwerk heeft een prive wifi/thuisnetwerk en een gasten wifi zonder toegang naar het thuisnetwerk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).