Nike stopt per direct met de FuelBand [updated]

Nike stopt per direct met de FuelBand
Ze waren begin 2012 één van de eerste met een polsgadget gericht op fitness, maar nu de markt voor wearables aan het exploderen is geven ze de strijd onverwachts op.

Volgens Cnet wordt 70 á 80 procent van Nike’s Digital Sport-hardwareteam op straat gezet. Een mannetje of vijftig. Nike zou al vergevorderde plannen hebben om in het najaar een nieuwe, smallere versie van de FuelBand fitnesstracker uit te brengen, maar ook dat project is bij het grof vuil gezet.

Minder hardware, meer software

Nike zou zich meer op de softwarekant van fitnesstracking willen richten. Met de Nike+ applicaties maken ze al jaren furore in de fitnesswereld, maar de concurrentie zou op hardwaregebied te groot zijn geworden. Telefoons komen tegenwoordig standaard met fitnesstrackers, en menig telefoonbouwer levert inmiddels kleine polsgadgets die hetzelfde kunnen als de FuelBand. Bovendien komt Google binnenkort met Android Wear de markt van wearables bestormen. Concurrentie in overvloed dus.

Nike heeft altijd innig samengewerkt met Apple. Bovendien zit Apple-baas Tim Cook al negen jaar in Nike’s raad van bestuur. Er wordt gespeculeerd dat het annuleren van de hardware een onderonsje is geweest met Apple, dat straks met de iWatch en Healthbook-app zelf een gezondheidstracker in huis heeft. Mogelijk zal Nike daarop aanwezig zijn met de Nike+-app.

Een analist van Stifel, Nicolaus & Company zegt daarover:

“Apple is in the hardware business. Nike is in the sneaker business. I don’t think Apple sees Nike as competitive. It’s likely that an Apple hardware offering would be supportive of the Nike software. Nike would be content to let Apple sell devices, as long as they would be supportive of the apps.”

UPDATE 20-04-’14: Tegen Re/code ontkent Nike dat de Fuelband volledig stopt. Hoewel er ontslagen zijn gevallen zal het de ontwikkeling van de Nike+ FuelBand SE voorlopig voortzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *