Officieel: Tesla en Panasonic investeren samen in Gigafactory

Auteur: , 2 Reacties
Tesla Gigafactory render

Het contract is definitief ondertekend. Panasonic en Tesla gaan samen een mega-accufabriek bouwen.

Tesla zorgt voor het voorbereiden, leveren en beheren van grond, gebouwen en elektriciteit voor hun mega-accufabriek; Panasonic maakt en levert de cilindervormige lithium-ion cellen en investeert in de bijbehorende uitrusting, machines en andere gereedschappen.

Een netwerk van leveranciers produceren de nodige materialen om op te starten. Tesla gebruikt de cellen en andere onderdelen om accumodules en -pakketten te assembleren. Om aan de voorspelde vraag naar cellen te kunnen voldoen, zal Tesla hun accucellen bij Panasonic in blijven kopen.

De “Gigafactory” moet de prijs van accupakketten naar beneden halen terwijl de aantallen omhoog gaan, zodat Tesla de EV-markt verder kan veroveren; beginnend met de Model 3. Panasonic zal hierbij de voornaamste partner zijn. De Japanse fabrikant is verantwoordelijk voor de lithium-ion cellen en zal de helft van de productieruimte in de Gigafactory ter beschikking krijgen. Belangrijke leveranciers zullen samen met Tesla’s assemblagelijn de andere helft van het complex beslaan.

Het goedkoper maken van de accu’s (en daarmee ook de EV’s) wordt bereikt door het optimaliseren van het productieproces, waarmee grotere aantallen van de band komen rollen. Daarnaast zijn de cellen geoptimaliseerd voor gebruik in EV’s in zowel omvang als functie. Leveranciers werken op locatie om verpakkings-, transport- en importkosten te vermijden.

Overigens zijn niet alle accupakketten die in de Gigafactory worden geproduceerd bestemd voor EV’s; zo snel wordt de elektrische aandrijflijn nou ook weer niet doorgevoerd in ons wagenpark. Daarom zullen er ook stationaire units in elkaar worden geschroefd. In totaal moeten er tegen 2020 maar liefst 35 GWh aan cellen en 50 GWh aan accupakketten van de band komen rollen, meer dan er in 2013 wereldwijd werd geproduceerd!

Meer info over de plannen gaf men onlangs in deze PDF (7 MB). Een exacte lokatie voor de Gigafactory is nog steeds niet bekend. Men zou aan het kijken zijn in de omgeving van New Mexico, Nevada, Arizona en Texas.2 reacties

Het lijkt mij dat er véél meer te behalen is in nieuwe accu technologie dan het efficiënter maken van de productie.

Maar buiten dat lijkt mij het geen slecht moment om een accufabriek te beginnen.
Ik ben eens benieuwd wanneer ze met nieuwe ontwikkelingen de energie-effeciëntie van plasma-energie en kernfusie gaan halen, want daar zijn ze nog ver af.

Wel loopt het inmiddels bekende ITER project in Frankrijk reeds vlot : http://www.iter.org .

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).