Openbaar Ministerie moet Bitcoins teruggeven

Auteur: , 1 Reactie
Bitcoin

Het gaat om een bedrag van meer dan 100.000 euro, maar dat bedrag had nog veel hoger kunnen zijn.

We schrijven 2014, een verdachte wordt opgepakt voor het hebben van een illegale wietplantage en het illegal aftappen van stroom. Destijds nam het Openbaar Ministerie (OM) naast allerlei apparatuur, ook 712 Bitcoins in beslag. De munten werden gemined met de gestolen stroom.

Deze Bitcoins vertegenwoordigden in 2014 een totale waarde van maar liefst 191.000 euro, toen de Bitcoin nog op een koerswaarde stond van ongeveer 268 euro. Wegens gebrek aan bewijs moet het OM de munten gedeeltelijk teruggeven aan de verdachte, zo oordeelde het gerechtshof in Den Haag. Het gaat om 585 Bitcoins. Het OM heeft de Bitcoins echter niet gehouden, maar destijds verkocht voor euro’s.

Met de koerswaarde van nu zou de verdachte in één klap miljonair zijn. 585 Bitcoins zijn met de huidige koers namelijk goed voor een waarde van bijna 3,3 miljoen euro. De verdachte kreeg echter het geldbedrag naar aanleiding van de opbrengst in 2014. Het gaat om een bedrag van 157.000 euro.

Geen misselijk bedrag, maar de boef zal wel balen dat hij niet het die miljoenen kreeg. Als hij die Bitcoins destijds bewaard had en gekapt zou zijn met andere criminele activiteiten, dan was hij nu miljonair geweest. Sterker nog, met de koerswaarde van januari van dit jaar zou het zelfs om meer dan 10 miljoen euro gaan. Toch is het vreemd dat het OM schijnbaar het recht heeft om Bitcoins of andere cryptocurrency te verkopen voor euro’s, nog voordat je veroordeeld bent. De zaak heeft immers jaren geduurd.1 reactie

In hoger beroep gaan en eisen dat je terug krijgt wat er van je afgenomen is 585 bitcoins.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).