OpenOffice in de problemen, grote kans op verdwijnen

OpenOffice stoppen
Na 16 jaar lijkt er een eind te komen aan het gratis kantoorsoftwarepakket.

Dat heeft OpenOffice vice-president Dennis Hamilton gisteren gemaild naar de ontwikkelaars van de opensource-software. In zijn mail stelt hij dat er een gebrek aan ontwikkelaars is die het OpenOffice-team ondersteunen. Hierdoor dreigt de software te verdwijnen. Een ander groot probleem is dat de software momenteel veel veiligheidslekken heeft. Door een tekort aan ontwikkelaars kunnen deze lekken niet correct en op tijd worden gedicht.

De voornaamste reden voor het matige belang in het doorontwikkelen van OpenOffice is de stijgende populariteit van concurrent LibreOffice. Ontwikkelaars lijken meer interesse te tonen in die software. Waar OpenOffice vorig jaar 1 update kreeg, werden er 14 updates doorgevoerd bij LibreOffice. Ondanks de problemen van OpenOffice doet de gratis kantoorsoftware het goed bij de gebruikers. Vorig jaar werd de software nog zo’n 29 miljoen keer gedownload.

4 reacties

  1. Libreoffice en openoffice zijn voor mij toch een beetje inwisselbaar qua functionaliteit. Heb het veel gebruikt in het verleden. Toch overgestapt op ms office. Ik had toch net te vaak problemen met documenten en spreadsheets die in MS Office waren opgemaakt. Maar zou toch jammer zijn als libreoffice géén concurrent meer heeft.

    • @pomoek: de ontwikkelaars van LibreOffice hadden feitelijk al geen concurrentie meer van OpenOffice, aangezien laatstgenoemde bijna 2 jaar heeft stilgelegen in z’n ontwikkeling. Dat gebrek aan ontwikkeling was ook dé reden waarom de belangrijkste groep ontwikkelaars destijds de stap maakten om een LibreOffice op te zetten als fork van OpenOffice.

      Dat je vanuit LibreOffice nog steeds problemen kunt ondervinden in de opmaak en/of het bewerken van documenten die in MS Office zijn gemaakt, ligt overigens meer aan Microsoft dan aan LibreOffice. MS heeft namelijk nog al wat moeite zich aan de (xml-)standaarden te houden.

      Ik kwam trouwens een tijdje terug nog eens een back-up tegen stammend uit m’n studietijd, met daarin allerlei verslagen die nog opgesteld waren in WordPerfect. Ook die worden nog keurig geopend en weergegeven in LibreOffice. Briljant pakket, als je het mij vraagt.

      • @RRRobert: Bedankt voor je reactie. Ik geloof zonder meer dat Libreoffice een briljant pakket is. De meeste mensen die ik ken werken echter met MS Office. Vandaar dat ik de overstap heb gemaakt. In de tekstverwerker werd de opmaak van documenten helemaal door elkaar gegooid. Dat gezegd hebbende heb ik toch lange tijd met veel plezier gebruik gemaakt van open office/libreoffice.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *