Postuum excuses voor computer-pionier Alan Turing

Alan Turing
De man die een belangrijke rol gespeeld heeft in het verslaan van Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt eindelijk het respect dat hij verdient van de Britse koningin.

De Britse wiskundige en informaticus avant la lettre speelde een belangrijke rol in de strijd tegen de Duitsers door het Enigma-apparaat, een coderingssysteem, te kraken. Hierdoor wisten de Britten veel beter wat de Duitsers van plan waren en konden ze hierop inspelen.

Zijn Turingmachine stond ook model voor de eerste computers en de naar hem vernoemde Turing-test is ook bij een groot publiek bekend. In 1952 werd Turing gearresteerd wegens homoseksuele handelingen (die tot 1967 in Engeland voor mannen strafbaar waren) en kreeg hij de keus om de gevangenis in te gaan of een experimentele chemische castratie te ondergaan. Hij koos voor het laatste.

Twee jaar later overleed Turing onder verdacht omstandigheden, waarschijnlijk zelfmoord. In 2009 bood toenmalig premier Gordon Brown namens de Britse regering al postuum zijn excuses aan Alan Turing aan. Koningin Elizabeth II volgt op de valreep van 2013.

Nog geen reacties

  1. Briljant om homoseksuelen te gaan castreren, kunnen ze zich in ieder geval niet voortplanten!

    Schrijnend hoe GB met zo’n held is omgegaan, maar ja, different times.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *