Probeer Bleep: de veilige chat-app van BitTorrent

Bleep-BitTorrent
Als je al die horrorberichten over Facebookprivacy beu bent, dan moet je BitTorrent Bleep eens proberen.

Een open Alpha-versie van Bleep is vanaf vandaag beschikbaar. BitTorrent omschrijft de app als volgt: “Het staat mensen toe om vrijuit met elkaar te praten, zonder af te vragen of ze door iemand afgeluisterd worden.” Met Bleep wil BitTorrent een chatprogramma maken dat privé is, ook voor de mensen die weinig van social media en privacygevoelige sites afweten.

Versleutelen
Bleep krijgt dit voor elkaar door alle berichten te versleutelen, zodat alleen de verzender en ontvanger te zien krijgen wat er echt staat. Bovendien wordt deze data nergens opgeslagen op een server, iets wat de meeste andere chatprogramma’s wel doen. Zo lopen de chatberichten die je via Facebook Chat verstuurt door de servers van Facebook heen. Zelfs als deze berichten versleuteld waren, is de kans groot dat ze niet-versleutelde metadata achterlaten.

Bleep-app

Geen metadata
Met deze metadata kun je zien wie er met wie praat, hoeveel berichten er verstuurd zijn, en wanneer er gechat wordt. Niet bepaald privé dus. Bleep voorkomt deze problemen door de data direct tussen de twee pratende personen te versturen. Natuurlijk moet er wel eerst bepaald worden wie de twee personen zijn die praten, maar een speciaal BitTorrent-netwerk moet ervoor zorgen dat dit haast onmogelijk te achterhalen is, zo zegt het bedrijf.

Bleep is vanaf vandaag beschikbaar (via deze link) voor Windows 7 en 8, Mac en Android. Een iOS-versie is onderweg, maar de regels van Apple staan geen alphaversies toe, dus zullen iPhonegebruikers er nog even op moeten wachten. Omdat het nog om een alpha-versie gaat kun je nog wat bugs en andere oneffenheden tegenkomen.

2 reacties

  1. @Lars: Kun je deze een keer featuren in Apparata?
    Een opensource decentraal instant messaging app genaam Tox.
    Je kunt ook wachten totdat de final uit is BTW.

    On-topc: BitTorrent Inc. heeft wederom dit in closed-source uitgebracht. Daarom zal het niet een volwaardig alternatief zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *