Publeaks: site waar je anoniem kan lekken naar de pers

Auteur: , Geen reacties
Publeaks

In de nasleep van de onthullingen van Edward Snowden en daarvoor Bradley Chelsea Manning komt de Nederlandse media met een nieuwe manier voor klokkenluiders om informatie naar de media te lekken. Er doen 15 nieuwsorganisaties aan mee.

Op deze site kan men via een beveiligde verbinding misstanden aan de kaak stellen, openbaar maken en contact zoeken met de media. Ontvangende mediaorganisaties kunnen in een beveiligde omgeving de bestanden inzien en bewerken. Ze adviseren dat klokkenluiders het Tor-netwerk gebruiken en vanuit een internetcafé werken.

Over de werking zegt de stie:

Publeaks maakt gebruik van de software GlobaLeaks die ontwikkeld is door het Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights. Publeaks heeft zelf geen toegang de gelekte bestanden, kan onmogelijk achterhalen wie de afzender is en publiceert niets. Deelnemende media hebben beloofd dat zij het materiaal voor publicatie checken op waarheidsgehalte, ondersteunende bronnen zoeken en hoor en wederhoor toepassen.

Publeaks is een initiatief van de Stichting Publeaks, een stichting die zich inzet om het controlerend vermogen van de pers te stimuleren, en wordt gefinancierd door deelnemende persorganisaties. Dit zijn: AD, ANP, De Correspondent, De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, Het Financieele Dagblad, het Parool, NOS Nieuws, NRC Handelsblad, Nieuwsuur, Nu.nl, Pownews, RTL-Nieuws, Trouw en Vrij Nederland.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).