Dit OS was in 2015 het meest kwetsbaar

Auteur: , 6 Reacties
OS Mobiel

In welk OS voor smartphones en tablets zaten de meeste beveiligingslekken, Android, Windows of iOS?

Tja, dat was iOS. Dit blijkt uit gegevens van de Common Vulnerabilities and Exposure-database van Mitre. De cijfers voor die database zijn aangeleverd door de fabrikanten, dus over de betrouwbaarheid hoeven we niet eindeloos te bakkeleien.

Maar liefst 375 beveiligingslekken waren er het afgelopen jaar te vinden in iOS. Dat is meer dan drie keer zo veel als het jaar ervoor (120). Voor de kenners: 24% van de tijd ging het om DoS, 23% om execute code, 19% memory corruption en overflow kwam uit op 18%.

De verschillende Windows-versies duiken pas op in de lijst vanaf plek 12 (Windows 8.1 met 151 lekken), terwijl Android de 20e plaats bezet (130 lekken, waaronder Stagefright).

Op de site van CVE kun je naast de top 50 besturingssystemen met de meeste beveiligingslekken ook de meest kwetsbare applicaties checken.6 reacties

…of “zijn de meeste beveiligingslekken opgelost”… Dezelfde data, andere conclusie
Trouwens, ik ben geen Apple fanboy, verre van… Ik ben alleen nóg minder fan van statistiekmisbruik
@baasbas: dat de meeste bugs wel worden opgelost op ios, maakt toch een verschil met android, waar volgens mij geen enkel toestel 3 jaar update garantie heeft.
@martinus: Niet om vervelend te klinken (maar vermoedelijk maakt deze disclaimer geen verschil): nou doe je een aanname en je gebruikt die vervolgens om een drogreden te beargumenteren…
@martinus: Ah, nu staat je andere antwoord er ook onder waarin meer nuance zit…

doh
Niet alleen de kwantiteit van beveiligingslekken is van belang. Wat net zo belangrijk is, is de potentiele impact van een beveiliginglek.

Stagefright+een open bootloader kan wat meer impact hebben dan een andere bug.

IOS/WP/Android staan alledrie in de top50.
Spijtig. Van de grote 4 mobiele OS-en heeft alleen BlackBerry os zich uit de top 50 gehouden.

Niet gek ook, gezien de eisen die gebruikers van dat platform hebben.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).