Silicon Valley roept Obama op te stoppen met massaspionage


Het wordt tijd dat overheden in het algemeen, en de Amerikaanse in het bijzonder, haar spionagepraktijken aan banden leggen en meer transparantie bieden. Dit schrijven de techgiganten van deze wereld (AOL, Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter, Yahoo) in een open brief. Of ze het nu menen of niet, Silicon Valley wil massaal dat de NSA even opbokt met hun extreem foute praktijken.

In deze brief aan Obama en het Congres onderschrijven de bedrijven dat overheden acties moeten ondernemen om de veiligheid van burgers te waarborgen, desondanks zijn ze van mening dat de huidige wetgeving ernstig herzien moet worden. Hup, door de shredder met die massaspionage, die dankzij informant Edward Snowden via de Britse krant The Guardian aan het licht is gekomen.

Balans doorgeslagen

De bedrijven vinden dat de balans omtrent het opvangen van data nu teveel is doorgeslagen naar de kant van de overheid, weg van de bruger. De CEO’s doen daarom massaal een persoonlijke oproep. Larry Page, CEO van Google, zegt dat het met sleepnetten opvangen van data – iets dat onze overheid nu ook wil gaan doen – niet kan:

“The security of users’ data is critical, which is why we’ve invested so much in encryption and fight for transparency around government requests for information. This is undermined by the apparent wholesale collection of data, in secret and without independent oversight, by many governments around the world. It’s time for reform and we urge the US government to lead the way.”

Facebooks Mark Zuckerberg vindt dat meer in de openbaarheid moet worden gebracht wát de NSA en aanverwante overheidsdiensten precies doen:

“Reports about government surveillance have shown there is a real need for greater disclosure and new limits on how governments collect information. The US government should take this opportunity to lead this reform effort and make things right

Ook vinden ze dat er meer transparantie moet komen over geheime diensten tussen landen onderling. Wanneer overheden data opvragen bij bedrijven, zouden ze dit ook in de openbaarheid moeten brengen. Nu valt dit, in de VS, nog onder staatsgeheim.

De open brief, evenals de vijf speerpunten waar overheden zich aan zouden moeten houden volgens de top van de techwereld, lees je op ReformGovernmentSurveillance.

Reform Government Surveillance

UPDATE: Over de NSA gesproken: uit nieuwe documenten blijkt dat zowel de NSA als de Britse GCHQ in online multiplayergames hebben geïnfiltreerd. De dienst zou terroristen er van verdenken actie te zijn in onder meer Second Life en World of Warcraft, aldus het door klokkenluider Edward Snowden gelekte document. Ook in Xbox Live zou de dienst grote hoeveelheden data hebben onderschept. Ergo: wilt u gamen in de baas z’n tijd? Scoor dan een baan bij de NSA!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *