Spotify levert de muziekindustrie bijna niks op

WOOSH!
Wat voor invloed heeft Spotify eigenlijk op de muziekindustrie?

Het klinkt als het intrappen van een open deur, maar de Europese Commissie deed er onderzoek naar, en zette de resultaten in dit PDF’je. Dus laat ons het even samenvatten: ja, door streamingdiensten als Spotify wordt er minder muziek illegaal gedownload via torrents. Het Joint Research Centre vergeleek de streamingdata van 8000 artiesten op Spotify met illegale downloads van dezelfde muzikanten. Voor iedere 47 streams is er één illegale download minder, aldus het onderzoek.

Minder $$$

Het toenemende aantal muziekstreams zorgt er tegelijkertijd voor dat er minder muziek wordt gekocht. Elke 137 Spotify-streams zorgen voor één muziekaankoop minder op iTunes. En aangezien de muziekindustrie iets minder dan één dollarcent per stream verdient, en rond de 80 dollarcent per verkocht nummer, concluderen de onderzoekers dat streaming omzetneutraal is.

Spotify is dus ook geen langdurig antwoord op het downloadprobleem van de muziekindustrie. En al helemaal niet voor artiesten.

Nog geen reacties

  1. 137 streams zorgt voor 1 minder verkocht nummer op itunes. Dit nummer had 80ct opgelevert, 137 streams 137 cent. Als mijn basisschool rekenles mij noet in de steek laat is 137 meer dan 80. Ruim 50% meer wel te verstaan.
    Daar naast wonen de hardst klagende artiesten en platenbazen nogsteeds in huizen waarvan de plee groter is dan mijn woonkamer dus ze moeten niet zeiken. Spotify is een top platform voor kleinere artiesten om door te breken, maargoed daar zit het geld niet voor de blaaskaken dus daar hoor je niemand over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *