Top 5 beste alternatieven voor Minecraft

Auteur: , Geen reacties
Geweldige titels hiero

Er zijn zo veel specifieke alternatieven voor Minecraft. In dit artikel zetten we een paar toppers op een rijtje.

Minecraft is tot op de dag van vandaag de meest gespeelde game ooit en haalde recentelijk Fortnite weer in als populairste game van het moment. Maar na de zoveelste accidentele Creeper-dood, lava-ongeluk of End Dragon-nederlaag is het misschien wel tijd om een andere game in de geest van Minecraft te ontdekken. In deze top 5 geven we je 5 alternatieven voor Minecraft.

Deze games behouden een deel van de magie van Minecraft, maar geven er een eigen spin aan. De top 5 is ingedeeld in 5 sub-categorieën zodat je geen vijftal goedkope Minecraft-clones voorgeschoteld krijgt en alle titels zijn in elk geval verkrijgbaar voor de PC via Steam.

1. Ruimte – Space Engineers (€16,99)
Space Engineers is een van de beste ruimte-games ooit gemaakt. Zo, dat is eruit. De game is eigenlijk wat No Man’s Sky had willen zijn, maar dan met bouwen en een fatsoenlijke multiplayer erbij inbegrepen. In Space Engineers kun je talloze scenarios spelen, of jezelf dompelen in de oneindige open wereld.

Exploreer planeten, asteroïden en manen, bouw ruimteschepen, moederschepen, basissen en zo’n beetje alles wat je je maar kunt bedenken. Wil je dwars door een planeet heen boren met een zelfgemaakte boormachine? Kan. Wil je een functionerende USS Enterprise of Star Destroyer nabouwen? Kan. Wil je een zonnestelsel koloniseren met ruimtestations, planteraire basissen en mijnposten op asteroïden? Kan. Je moet alleen wel zelf ieder blokje, ieder onderdeeltje zelf plaatsen en (afhankelijk van de modus) grondstoffen verzamelen, lassen en verven. Maar dat is juist de pracht van de game.

2. 2D Pixel-art – Starbound (€13,99)
Starbound hanteert dezelfde vrijheid en (in zekere maten) stijl als Minecraft maar verruilt een 3D blokkenwereld met een 2D pixelwereld. De game ziet er ondanks de bijzondere artstijl prachtig uit en geeft je de mogelijkheid om een oneindig universum aan gekke planeten te exploreren. Zoals in Minecraft zijn omgevingen ‘randomly generated’ maar Starbound zorgt ervoor dat iedere vierkante meter pixel interessant, uniek en uitgesproken is. Deze game heeft zo veel karakter en sfeer dat het niet voor niks is overladen met tal van awards.

3. PvP – Rust (€29,99)
Waar Minecraft relatief vredig is en de nadruk op creativiteit ligt, gooit Rust je in een bijna Mad Max-achtige wereld waarin alles en iedereen je wil vermoorden. De game focust zich op het bouwen van basissen en wapens, waarbij enkelingen, kleine groepjes en zelfs hele clans elkaar proberen te vermoorden. Dat resulteert veelal in grote oorlogen tussen groepen en hilarische interacties tussen spelers. Bouwen in Rust is dus niet zozeer een kwestie van mooi maken, maar vooral het zo lastig mogelijk maken van het stelen van je kostbare grondstoffen.

4. Zombie surival – 7 Days to Die (€22,99)
Hoewel Minecraft zombies bevat, zijn het niet zozeer gevaarlijke wezens die de gameplay bepalen. In 7 Days to Die is het tegenovergestelde waar. De game speelt zoals een gemiddelde aflevering van The Walking Dead, waarbij je moet zien te overleven in een met zombies overgoten wereld. Daarbij moet je letten op je gezondheid (eten, drinken, juiste kleding etc.) en op je omgeving.

Daar heb je gelukkig alle controle over, want 7 Days to Die geeft je talloze blokken en items om te craften en bouwen en het is dan ook slim om jezelf te barricaderen in een zelfgebouwd fort wanneer er een gigantische horde jouw kant op komt, eens in de 7 dagen. Maar weinig games in deze geest zijn zo creatief en bruut tegelijkertijd en dat maakt 7 Days to Die een unieke en geweldige game. Alles klopt, behalve de graphics, maar echte gamers kunnen daar hopelijk doorheen kijken.

5. Creatief – LEGO Worlds (€29,99)
We sluiten af met LEGO Worlds, een game die – hoe kan het ook anders – volledig draait om creatief bouwen. In een soort kosmische compleetheid is Minecraft eigenlijk natuurlijk een beetje op LEGO gebaseerd, waarna LEGO jaren later met een eigen game komt die weer gebaseerd is op Minecraft. Bouwen doe je in LEGO Worlds uiteraard met de bekende onbreekbare steentjes en niets is te gek; je kunt alles maken wat je wilt. Kortom, je hoeft geen dure LEGO-sets meer te kopen want in deze game kun je virtueel eigenlijk álle blokjes ooit gebruiken. En als je geen zin hebt om te bouwen, dan knal je gewoon een van de duizenden pre-sets uit je bouw-gun. Handig!

Lees ook: 10 jaar Minecraft: 176 mln kopieën, 1000+ items en een revolutie in gamingEr zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).