Update: Apple ook in Frankrijk aangeklaagd voor naaien gebruikers

Auteur: , 2 Reacties
Denk maar eens anders, ja

Als ze eens anders zouden denken, zouden ze geen stront aan de knikker hebben...

De rel rondom Apple en het vertragen van iPhones (ter voorkoming van het overbelasten van een verslechterde batterij) lijkt op te laaien, nu het Amerikaanse miljardenbedrijf in Frankrijk voor de rechter wordt gesleept. In tegenstelling tot de eerdere rechtszaak in de Verenigde Staten, kan deze juridische strijd een hoop gevolgen voor gebruikers hebben.

Een actiegroep genaamd ‘Halte à l’Obsolescence Programmée‘ (vrij vertaald iets als ‘Stop Geprogrammeerde Vertraging’) maakt zich met de rechtszaak hard tegen het doelbewust verslechteren van de prestaties Apple’s (nieuwere) smartphones, zo meldt TheLocal.fr. Maar waarom is dit een belangrijkere zaak dan die in de Verenigde Staten?

Nou, volgens de actiegroep is het sinds 2015 bij wet verboden om “doelbewust de levensduur van een product te verminderen om vervanging te stimuleren.” Je hoeft niet heel veel fantasie te hebben om dit strafbare feit te koppelen met de schimmige keuzes van Apple. De straf voor deze misdaad zou maximaal 2 jaar gevangenisstraf, €300.000 euro boete en 5% van de jaarlijkse omzet van een bedrijf kunnen bedragen. Nu, die eerste twee straffen lijken niet heel ingrijpend voor een miljardenbedrijf als Apple, maar 5% van de jaarlijkse omzet is voldoende om een stevige deuk in Apple’s winst en beurswaarde te slaan.

De belangenorganisatie doet het daarentegen niet per se om Apple te straffen, maar naar eigen zeggen om twee uiteenlopende redenen. Enerzijds moeten consument beschermd worden tegen het te vaak moeten aanschaffen van smartphones, maar anderzijds om (subsequent) de milieuvervuiling van het herhaaldelijk aanschaffen van smartphones te verminderen. Het is overigens niet voor het eerst dat een consumentenvereniging zich inzet tegen Apple, want eerder deze maand sprak de Nederlandse Consumentenbond ook al negatief over het Amerikaanse bedrijf.

Foto @WikiMedia2 reacties

@yannickspinner: anders zouden denken? Heb jij de waarde van dat bedrijf ingezien?
Zolang jij in de rij staat bij de iCentre is er niks ad hand.. Heb zelf ook een “oude” iPad, maar die updates worden voor zover ik weet aangepast aan het betreffende apparaat, prima toch? Die apps worden steeds zwaarder, dat is het nadeel, en als zij vermogen downtunen om levensduur te verlengen, prima. Bovendien ben ik benieuwd of mensen zich zo “genaaid” voelen dat ze dat tripje naar de iCentre idd waard vinden (ik betwijfel het).. 90% kan je al uitsluiten want een 2 jaar oude telefoon wordt in onze samenleving al als “oud” of afgeschreven beschouwd.. M.a.w.; voor je kijken doorlopen, storm in een glas water. People don’t care.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).