Video: zo schokkend zijn de algemene voorwaarden van apps


Smartphone-gebruikers maken zich steeds vaker zorgen over hun privacy en volgens verschillende organisaties die op dat gebied campagne voeren, is dat niet onterecht.

We downloaden aan de lopende band apps voor onze smartphones en tablets, maar waar geven we de app-makers nu eigenlijk allemaal toestemming voor? Normaal gesproken wil je die ene applicatie waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk op je telefoon hebben. De voorwaarden worden dan ook maar gewoon geaccepteerd, zonder naar de kleine lettertjes te kijken.

Silent Circle kwam daarom met het Privacy Project. Mensen op straat werd gevraagd om de voorwaarden bij het installeren van een applicatie hardop voor te lezen. In de onderstaande video is te zien hoe onwetende smartphone-gebruikers reageren als ze zich realiseren wat de applicatie met hun gegevens kan doen.

[gv data=”ZcjtEKNP05c”][/gv]

5 reacties

  1. – In de Duitse video worden op 05:28 twee apps genoemd om permissies van je andere apps te bekijken: ‘eentje die ik niet kan verstaan’ en Clueful (van het bekende Bitdefender). Als je Clueful zoekt in de app.store vind je ook nog andere vergelijkbare. Maar dan moet je wel zeker weten dat die zelf geen spyware zijn, die zich juist voordoet als beveiliger… Clueful is van Bitdefender, een bekende naam op security gebied.
    – Lees ook het verwante http://www.apparata.nl/nieuws/deze-25-android-apps-weten-vrijwel-alles-over-je-10927 . In dat artikel staan diverse links, o.a. naar http://www.privacygrade.org/ en het originele Vocativ artikel, waar je dan weer een link kunt vinden naar een overzicht van alle permissies die onder Android te vergeven zijn: http://developer.android.com/reference/android/Manifest.permission.html . En in de reacties onder het artikel kun je lezen dat de Android rom Cyanogen standaard mogelijkheden heeft om voor elke app de permissies te bepalen. (Net zoals de MIui Android schil van Xiaomi trouwens).

  2. Wordt het niet eens tijd voor BullSh°t-vrije apps en software?

    Maw, de makers verbieden om eisen te stellen die totaal irrelevant zijn voor de werking van hun stukje code…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *