Vijf ideeën die Apple schaamteloos heeft gestolen

Auteur: , 10 Reacties
Vijf ideeën die Apple schaamteloos heeft gestolen

De nieuwe besturingssystemen van Apple - OS X Mavericks en iOS 7 - komen bij velen bekend voor. Niet zonder reden.

Een aantal functies en uiterlijke eigenschappen van de onlangs aangekondigde Apple-besturingssystemen zijn afgeleid van andere bedrijven. In veel gevallen weet Apple, met haar eigen draai eraan, het wel beter te doen. In dat opzicht had Steve Jobs gelijk: “Good artists borrow, great artists steal.” (via: fastcodedesign.com)

1. Transparantie (origineel Windows Vista “Aero”)
Windows Aero
Een opvallende functie van het nieuwe iOS 7 is dat het speelt met transparantie. Bij het openen van bijvoorbeeld Command Center, vervaagt de huidige app op de achtergrond – hij is er nog wel, alleen niet meer zichtbaar. Waar Windows met “Aero” reclame maakte met het 3D-uiterlijk ervan, gebruikt Apple deze functie om diepte verscholen te houden voor het ‘platte’ design van iOS 7.

2. Live Wallpapers (origineel Android)
Apple Live Wallpaper
Toen Android net verscheen maakte we kennis met een nieuwe functie: de live wallpaper. Deze zorgde echter alleen maar voor afleiding en botsende pictogrammen. Apple geeft aan dit fenomeen echter een geheel nieuwe betekenis met iOS 7. In plaats van het bewegen van een wallpaper, komt Apple met een parallax-beeld; de wallpaper verschuift mee met de hoek van het toestel.

3. Destkop cloud-apps (origineel Chromebooks)
Apple vs chromebook
Apple maakt bij hun OS X Mavericks duidelijk gebruik van Cloud-invloeden van het impopulaire Chromebook. De Cloud-opslagdienst Google Drive built-in wordt onbeschaamd overgenomen door Apple. Hierdoor worden apps als iWork naar een browser-based platform verschoven. Dit zorgt ervoor dat alle veranderingen die je maakt automatisch worden gesynchroniseerd in de cloud.

4. Card multitasking (origineel Palm Pre)
Palm Pre
De Palm Pre, een telefoon die niemand heeft gekocht, kende een nieuwe benadering van multitasking op je smartphone; apps werden afgebeeld als kaarten die vervolgens makkelijk van links naar rechts waren te schuiven. Apple heeft deze nieuwe functie ook geïntegreerd in hun mobiele besturingssysteem, waardoor het beheren van apps sneller en efficiënter moet gaan werken.

5. Tags en tabs (origineel velen andere)
Tags en Tabs Apple
Het gebruik van hashtags (origineel door IRC) en tabbladen (populair gemaakt door Opera en Firefox) zijn één van de krachtigste tools op het internet. Beide functies zijn dan ook ingebouwd in OS X Mavericks. Zo kan je door middel van tags sorteren in OS X Finder en met tabs je eigen desktop-apps organiseren.10 reacties

Vele rechtzaken gaan komen xD
“In veel gevallen weet Apple, met haar eigen draai eraan, het wel beter te doen.

Getypt door een fanboy?
@integraturbo: nee hoor, simpele constatering ;)
Ik mis het notification centre.
Maar elk bedrijf geeft zijn eigen twist aan andermans ideeën…
Als geen enkel bedrijf het idee van een ander mocht gebruiken voor een eigen concept was er nu ook maar één merk per product.
@jonathanryder: het klopt wel wat je zegt maar apple geeft altijd aan dat ze O ZO innoverend zijn en super geweldig is terwijl het allang bestaat maar zoals ze al zeggen ze brengen het gewoon 10x beter/mooier en dat klopt ook nog meestal
Laat ik het idee nou hebben dat Aero gekopieerd was van Aqua van OSX,…. Zelfs de naam was van Aqua afgeleid.
@healey: precies ja!
Vooral nummertje 1 is fucking ver gezocht. Come on, als je Apple wilt bashen doe dat dan niet hier maar op een forum ofzo…
Leuk staaltje overschrijfwerk van de bron, als je ook wat beter gefundeerde stellingen hierover wilt zien; kijk dan ‘ns naar dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=QrM25jqhXdA .

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).