Voice-to-text net zo gevaarlijk achter stuur als sms’jes


Sms’en achter het stuur is niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid, dat weet iedereen. Is een alternatief als voice-to-text, waarbij je een sms’je ‘inspreekt’ wel veiliger? Nee, zeggen onderzoekers.

Het Texas Transportation Institute liet 43 testpiloten een parcours afleggen zonder dat ze gehinderd werden door elektronische apparaten. Ditzelfde traject werd vervolgens afgelegd terwijl men een sms’je op de ouderwetse manier – dus met vingers – moest componeren, en daarna nog een keer middels voice-to-text.

“Bij beide manieren van sms’en bleek dat het voor bestuurders twee keer zo lang duurde om ergens op te reageren vergeleken met wanneer ze niet aan het sms’en waren.” zegt projectleider Christine Yager tegen Reuters. Vreemd genoeg nam ook het oogcontact met de weg af bij zowel fysiek sms’en als spraakbesturing.

Volgens Yager komt dit omdat men in het geval van een spraakgestuurd bericht nog steeds mentaal bezig is met de boodschap, en dit simpelweg een afleiding is in het verkeer. Oftewel: leuk, die nieuwe technieken, maar iedere vorm van berichten sturen kost je een deel van je concentratie, die je misschien beter op de weg kan richten.

Foto-cc: Daniel Stagner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *