Waarom PUBG’s realistische damage-systeem nu perfect is

Splash
Dat was een headshot!? Kom op man, dat was sowieso een headshot…

Een van de verkooppunten van PlayerUnknown’s Battlegrounds tegenover het minder populaire Fortnite is toch wel het realisme. Niet alleen is de artstyle realistischer, maar tevens de manier waarop wapens functioneren. Eén aspect van PUBG was tot voor kort daarentegen tergend onrealistisch: de manier waarop schade door kogels werd toegebracht. Dat is nu anders.

De meest recente PUBG-patch voegt onder andere dynamisch weer toe aan alle maps (eerst alleen beschikbaar op Sanhok) en Erangel heeft wat nieuwe clusters gebouwen gekregen. Maar daar gaat het nou eventjes niet om.

Had je namelijk wel eens het idee dat kogels helemaal geen schade toebrachten terwijl je je gehele magazijn in een speler pompte? Dat kwam door het onrealistische damage-model van PUBG. In principe deed een kogel altijd schade op basis van het eerste lichaamsdeel dat het raakte. Een arm heeft immers een andere damage modifier dan het hoofd.

Met de toevoeging van kogelpenetratie is het schademodel nu vele malen realistischer en tevens voorspelbaarder geworden. In plaats van puur geluk is skill nu de voerfactor. Als je doelwit bijvoorbeeld springt terwijl je een headshot maakt en zijn arm beweegt zich voor zijn hoofd, wordt niet meer de arm-modifier toegepast, maar telt dat schot gewoon als headshot.

Met andere woorden, de game berekent nu wat er zich achter een lichaamsdeel bevindt waardoor schade veel voorspelbaarder wordt. Dit lijkt wellicht een triviale toevoeging, maar als het goed is wordt de ervaring van een potje PUBG hiermee vele malen beter. Een schot dat perfect leek te zijn, is nu ook daadwerkelijk perfect.

Foto via Flickr @Whelsko

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *