Walhalla voor kids: de iPad school

Kijk die blije snoetjes is
Als piloten een iPad voor vluchtgegevens kunnen gebruiken, dan kan je er vast ook wel les mee geven aan kinderen. Toch?

Vanaf augustus 2013 is het ook in Nederland zo ver: de eerste “iPad-scholen” openen dan hun deuren. Niet meer je boeken kaften of verassingen vinden van een oude eigenaar. Dat laatste kan overigens een flinke aderlating zijn, want ooit vond ik een briefje van 50 D-Mark in een aardrijkskundeboek. Voordeel is wel dat je nooit meer met een enorme rugzak door weer en wind naar school hoeft te fietsen. Sterker nog, bij het nieuwe schoolconcept hoef je niet eens de hele dag aanwezig te zijn. Ook een vast lokaal en een eigen leerkracht zijn niet direct nodig.

Tenminste, zo stelt Onder voor Nieuwe Tijd (O4NT) het zich voor. Zij zien een nieuw opleidingssysteem voor zich en daarbij wordt op school gewerkt aan “vaardigheden die in deze eeuw nodig zijn: onder andere innovatie, creativiteit, flexibiliteit en teamwerken”. Voor lesdag 1 stel ik voor om meteen te werken aan een goede naam en afkorting voor O4NT, daar kan zelfs een kleuter iets beters van maken lijkt me zo.

Helemaal nieuw is het overigens niet om de kinderen blij te maken met een iPad in het schoollokaal. OBS Het Groene Hart deed het al vanaf 2011 en zo zijn er vast meer scholen te vinden die de educatieve kwaliteiten van de iPad hebben ontdekt. Blijft de vraag of de iPad bestand is tegen het enthousiasme van kinderen of dat we moeten wachten tot Apple eindelijk degelijke apparaten gaat maken.

Mocht je nog geen kinderen hebben, maar wel een excuus nodig hebben om een iPad aan te schaffen, verdiep je dan eens in de apps voor huisdieren. Mijn katers ramden de iPad de hele kamer door. Als je beter opgevoede huisdieren hebt dan is het echter wel een vertederend gezicht.

[gv data=”XK2dwTVi-aQ”][/gv]

Nog geen reacties

  1. *the horror*

    de meeste Iphone gebruikers die ik gebruiken slechts 2% van het kunnen van hun phone, en weten niet eens hoe je bijv. de agenda gebruikt en contacten synced via icloud op de PC met outlook ofzo.

    Dus de kennis op deze school zal niet bijster hoog worden want alles is voorgekauwd

  2. Vier jaar geleden was ik enthousiast over dit concept. Inmiddels mag mijn zoon in het vierde jaar van zijn opleiding zijn Mac weer inleveren omdat ‘de lesstof niet beschikbaar is’.
    In de afgelopen jaren is dat meerdere keren door ons als ouders aangekaart dat het wel beschikbare materiaal niet voldoende was.
    Leuk dit soort experimenten, we krijgen straks een generatie die niets heeft geleerd door dit soort geneuzel.

  3. Dat gamen viel nog wel mee, dat kan je als leraar goed monitoren. De leerstof sluit gewoon nog niet aan op de behoefte. Filmpjes en andere multimediale toepassingen: leuk. Maar het uiteindelijke resultaat: onder de maat.
    Het Zuyderzee College in Emmeloord is er jaren geleden voortvarend mee begonnen en keert nu op zijn schreden terug. De leerlingen hebben weer ouderwets maar doeltreffend boeken in de tas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *