Zo ontregel je een zelfrijdende auto

Auteur: , Geen reacties
Laser Arduino

Een simpele laser en een nog simpelere computer, meer is er niet voor nodig.

Een Arduino-processor of Raspberry Pi -meer rekenkracht is overbodig-, in combinatie met een laser met laag vermogen, dat is alles wat je nodig hebt om een zelfrijdende auto in de zeik te nemen. Dat zegt beveiligingsexpert Jonathan Petit tegen ieee.org. Hij is als onderzoeker verbonden aan het Ierse University of Cork en schreef een paper over deze methode.

De Arduino/Raspberry Pi en de laser worden gebruikt om het Lidar-systeem van de zelfrijdende auto’s te misleiden. Zo liet de onderzoeker vanaf 100 meter afstand een virtueel object verschijnen. Door het echoprofiel van echte objecten te kopiëren is het zelfs mogelijk meerdere nep-objecten te creëren.

Bij het Lidar-systeem wordt met behulp van pulsen van laserlicht een 3d-beeld van de omgeving gevormd. Een laser kan dit proces in de war brengen door de suggestie van een object te wekken. Petit is erin geslaagd de pulsen van het Lidar-systeem van een zelfrijdende auto op te nemen. Deze kunnen vervolgens via de combinatie Arduino/laser weer worden afgespeeld, waardoor de auto meent een object waar te nemen.

Gelukkig komt hij ook meteen met de oplossing: versleuteling van de laserpulsen. Dat zou het creëren van nep-objecten vrijwel onmogelijk moeten maken. Volgens Petit is dit echter nog niet veilig genoeg. Autonome auto’s zouden via andere data moeten kunnen begrijpen of er daadwerkelijk een object op zijn pad is of niet. Bij de bestaande autonome auto’s zijn versleuteling of een tweede check afwezig, dus de fabrikanten mogen haast maken met het implementeren van Petit’s oplossingen.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).