Zo werkt de 3D-sound van de nieuwe Audi Q7

Auteur: , 33 Reacties
Audi 3D Sound

Audi introduceert een driedimensionale audio-ervaring met volgens eigen zeggen: studiokwaliteit voor elke inzittende. Deze 3D-sound debuteert in 2015 in de nieuwe Audi Q7.

3D-sound wordt leverbaar als component van het Advanced Sound System van Bang & Olufsen en van Bose Surround Sound.

Hoe werkt het?
Bij de eerste stap in het proces wordt de data van de muziekbron opgesplitst in zogenaamde spatiale componenten – de benodigde informatie zit in de data ‘opgesloten’. Voorbeeld: als een artiest op een podium zingt, wordt het geluid via vloer, plafond en wanden weerkaatst. Via de vloer duurt dat enkele milliseconden, maar via een muur op 40 meter afstand al 200 milliseconden. Door deze reflecties te gebruiken, kan het algoritme een mathematisch model van een opnamestudio calculeren. Daarbij maakt de opnametechniek (mono, stereo of 5.1 surround sound) niet uit. Ook het dataformaat van de muziek en de muziekbron (online streaming, radio of CD) is niet relevant.

Het ordenen van het muziekpatroon
De tweede stap bestaat uit het samenvoegen van de geluidsdelen zodat het muziekpatroon overeenkomt met dat in de originele opnamestudio. Dit vereist intensieve berekeningen. Bij het Bang & Olufsen Advanced Sound System stuurt een digitale signaalprocessor 11 kanalen met in totaal 23 speakers zodanig aan dat het geluid op elke zitplaats even precies en harmonieus is. Vier speakers in de A-stijlen zorgen met eigen kanalen voor spatiale hoogte ofwel de derde dimensie. Ook de nieuwe, grotere subwoofer (250 mm i.p.v. 200 mm) en een nieuwe versterker (1.920 W) dragen bij aan luisterplezier. Ook het Bose Surround Sound system met 20 speakers beschikt over vier hoger geplaatste speakers die de derde dimensie tot stand brengen.

Audi 3D Sound techniek

De Audi audio-traditie
De introductie van 3D-sound bij Audi is geen toeval. In 2005 debuteerde de A8 met het Bang & Olufsen Advanced Sound System. In 2012 maakt de Deense hifi-specialist ook de stap naar de compacte klasse (derde generatie A3). De nieuwe Audi TT die dit jaar werd gepresenteerd, zette een belangrijke stap richting 3D-sound met de introductie van Symphoria-technologie waarbij speciale software audiosignalen verwerkt en reproduceert.33 reacties

Bestaat al jaren op andere merken en modellen
@proost: je doelt op virtueel surround. Dit is 3d, gaat net weer een stapje verder.
@knipperlichtje: dit was allang verkrijgbaar bij Mercedes, genaamd: Burmester High-End 3D-Surround Sound System
@proost: Inhoudelijk goede reactie vooral…. Een stukje tekst en uitleg is niet verkeerd, want naar mijn weten is dit een nog niet bestaand product in de automotive.
@baars1992: De huidige Mercedes S-klasse heeft volgens mij al een vergelijkbare geluidssysteem (als optie uiteraard)
@baars1992: Harman Kardon heeft het sinds begin 2013, Meridian past het ook toe bij Jaguar, en zoals enkele keren reeds vermeld: Burmester bij Mercedes. B&O-Audi stelde het al voor op de CES in januari 2013. Voor Audi in productiemodellen is het dus nieuw ja, maar niet voor audiomerken.
@proost: Lees de volgende keer maar gewoon eerst het artikel voor je een reactie post. Dit is een totaal andere techniek dan wat tot nu toe gebruikelijk is. Of zoals Audi het zelf zegt: Vorsprung durch Technik (met een beetje hulp van Bang & Olufsen)
@supercharger: Behalve dat Mercedes het al in de S-Klasse heeft zitten en Audi weer achter de feiten aanloopt. Misschien moet jijzelf eerst even het auto nieuws in de gaten houden en de dikke Audi plaat voor je hooft weghalen.
@supercharger: Wees maar zeker dat ik het artikel las. En zoals ik al zei en ondertussen enkele keren bevestigd is: het bestond al (ik geloof B&O en Burmester). En ja @knipperlichtje ook 3D.
1920 watt in een hifi-systeem. Wat moet dat een power aan je geluid geven! Ik sta hier zelf wat sceptisch tegenover, geluidsverbeteringen zijn over het algemeen erg goed in het verkwanselen van de originele opname. We zullen zijn of Audi hiermee een voorsprong in de techniek in handen heeft.

Ps. Leuk dat dit ook op het Bose-systeem zit, ik heb nooit begrepen waarom men een kleine 10.000 euro uitgeeft aan een geluidssysteem op de slechtste luisterlocatie die in het huishouden te vinden is.
@knipperlichtje: Misschien omdat je die geluidsinstallatie het meest gebruikt?
@knipperlichtje: Haha ik neem aan dat dit systeem niet bij audi weg komt maar bij een geluidsboer. Wat betekend dat audi gewoon betaald om de eerste te zijn en hoogstwaarschijnlijk een contract heeft lopen..
@drivingpleasure: ehhh ja maar dat doen ze allemaal..
Mind just blown
De enige optie die je nodig hebt.
Ik vind dat de huidige Bang & Olufsen systemen die bijvoorbeeld ook in de Audi A6 verkrijgbaar is niet het geluid geven wat je zou verwachten van z’n dure optie…. Hoge tonen zijn hun geld zeker waard maar vind toch dat het lage gebied te kort doet daarin, ieder zijn eigen smaak natuurlijk! Maar in mijn ‘oren’ had ik er meer van verwacht.
Laatst in de nieuwe X5 van BMW gereden en daarin kreeg ik een ‘wow’ moment in het lage tonen gebied , dat vond ik een verademing :) Als je het hoog/mid kon samenvoegen met het lage bereik van bijv de X5 dan ben ik helemaal gelukkig en zou het zijn dure meerwaarde echt waard zijn! Ben reuze benieuwd hoe deze innovatie gaat uitpakken.
@kooiker84: Zou goed kunnen, BMW werkt met Herman Kardon (zeker niet de minste) en B&O (net als Audi volgens mij) samen, dus mocht er zo’n systeem in zitten heb je gewoon top geluid. Ik heb een Herman Kardon set(wel is waar een oudere) en die geeft echt prima geluid! Ik denk alleen dat Audi een contract met B&O heeft waardoor zij als eerste de nieuwe techniek van B&O mogen implementeren(wordt natuurlijk goed voor betaald).
@drivingpleasure: Mocht dit systeem bij Bose vandaan komen geldt natuurlijk hetzelfde voor…
@drivingpleasure: het Harman/Kardon systeem is beter dan het B
@drivingpleasure: is dat Herman Kardon waar je het over hebt soms een broer van het veel bekendere Harman Kardon? :)
@autoriteit: Haha klopt ja! Gelukkig begrijp je wel welk merk ik bedoel…
@drivingpleasure: haha ja hoor, zeker weet ik welk merk je bedoelt :)
@drivingpleasure: de harman kardon systemen in bmw zijn ook top! Vind zelf de 2009 – 2012 audi modellen met B&O wat minder klinken.
Ik zou hier warm van worden als de exterieur ook mooi zou zijn.
Ik geloof het pas als ik het hoor eigenlijk. Dit soort geprocesste dingen klinken vaak leuk, bijzonder en aardig, maar als je het dan uitzet hoor je hoeveel zuiverder en fijner de muziek eigenlijk is zonder al die processing…
@Sorcerer: B&O is van een compleet andere orde dan enig andere producent van geluidsinstallaties. Waar je bij bijv. Beats (by Dre)(koptelefoon) nog de Bass kan opvoeren omdat jongeren dat leuk vinden kan dat bij B&O niet. Zij maken apparatuur die geluid laten horen zoals het bedoeld is. Het is verschrikkelijk duur, maar ze willen ook niet goedkoop zijn: ze willen het beste geluid leveren, daarmee onderscheiden ze zich. Ik ben van standaard iPhone oortjes en Bose speakers naar een B&O set overgegaan wat niet goedkoop was, maar als je daar aan went worden veel speakers bijzonder slecht om naar te luisteren. Zoals je zegt moet je het inderdaad zelf ervaren, maar geloof me: het is waar.

Tevens bouwt B&O in Struer (Denemarken) in hun R&D plant ook installaties in de topmodellen (Aston Martin, AMG’s etc). Prachtig om te zien hoe ze daar aan werken. Dat gebeurt dus niet even zomaar in de Aston Martin fabriek – die auto moet naar Denemarken voor die optie.

Heel duur – wel crème de la crème kwa geluid. Het is en blijft een optie voor wie het het waard vindt.
@93ss: B&O is erg mooi met zijn speakers, zelf ben ik meer een fan van B&W. Helaas zijn beide vreselijk duur, daarom ben ik de JBL speakers bij mij thuis per paar aan het vervangen. In 1x de hele zooi gaat mijn vrouw niet akkoord mee :( Welke set ben jij voor gegaan?
@93ss: B&O is van een compleet andere orde dan enig andere producent van geluidsinstallaties.

Als je al zo van B&O onder de indruk raakt kan er nog een hele wereld voor je open gaan.
Stap eens een Hifi zaak binnen ipv een brand store.
@torsen: oh wow reageren op een meer dan 3 jaar oude post? Je bent op zoek naar iets?

lekker vage reactie ook. Kom maar met voorbeelden van een merk + type dat je hebt beluisterd dat beter zou moeten zijn dan een B&O speaker, en leg maar uit waarom dat zo is? Een nietszeggend statement maken kan iedereen. Als je een kenner bent weet je dat er geen wereld voor je open kan gaan als je B&O gewend bent. Er is vrijwel niks tot niks beters, laat ik het maar zo verwoorden om het politiek correct te houden. Maar dat er nog een wereld voor je open kan gaan daar lach ik hartelijk om.
@93ss: Nee hoor. Had doorgeklikt vanuit een recenter artikel.
Zag pas na het posten dat ik aan het grafdelven was. Had ook niet verwacht dat het nog gelezen zou worden.

De vaagheid hou ik er vooral in door de arrogantie van je statement. Er bestaat namelijk nog een hele markt voor de audiofiele gekkies met teveel geld op de wereld waar je het bestaan niet van lijkt te kennen.

Die richten zich niet op de consumentenmarkt zoals B&O en verbinden hun naam ook niet aan geluidssystemen in auto’s en die vind je ook niet terug op de voorkant van HP laptopjes en tablets. Die maken ook geen design- TV’s, streamingspeakers, koptelefoons of huistelefoons.
Zoek voor de grap eens op Acapella audio arts voor één van de extremere voorbeelden.

Maar zelfs de normalere merken zoals een Bower & Wilkins, Focal of Dynaudio zullen betere speakers voor minder geld aanbieden (of veel meer geld, die hebben ze ook).
Ik vind alles goed zolang het geen Beats By Dre wordt…
Ik heb zelf een A3 gehad en nu een A4. Geluid is er niet veel beter opgeworden, terwijl het er ook niet goedkoper op is geworden.

Die overpriced B&O bagger kunnen ze beter eens inruilen tegen iets fatsoenlijks.
Hahahahahahaha dit had Mercedes al lang.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).