Opbouw kosten CRM systeem

Toegevoegde waarde CRM systemen

Kosten CRM systeem

Gratis CRM

Veelzijdig aanbod

CRM-software wordt algemeen beschouwd als de snelst groeiende bedrijfssoftware categorie. Steeds meer organisaties staan ervoor open om te investering in customer relation management bedrijfssoftware. Het is een keuze die zichzelf kan terugverdienen op gebied van klantenwerving en het verhogen van de klantwaarde. Wat hierbij wel van belang is, is dat er een keuze wordt gemaakt voor CRM software die aansluit op de eisen en wensen van de organisatie. Uiteraard spelen de kosten van CRM systemen een belangrijke rol bij het maken van deze keuze.

Powered by:

Toegevoegde waarde van het gebruik van CRM systemen

Het gebruik van CRM systemen kan een grote toegevoegde waarde bieden aan bedrijven. Het software systeem waarvan hierbij gebruik wordt gemaakt is gericht op het optimaliseren van de interactie met een klant of geïnteresseerde. Hierin wordt een transparantie gecreëerd waarmee een grote diversiteit van bedrijfsprocessen veel efficiënter kunnen worden uitgevoerd. De inzichten in het behoeftepatroon van de doelgroep zorgt er onder andere voor dat de sales en marketingactiviteiten op een zeer gestructureerde manier kunnen worden uitgevoerd. De lead of prospect kan op het juiste moment, op de juiste manier worden benaderd met een aanbod of informatievoorziening dat volledig passend is bij diens behoeften. Daarmee wordt een lead voorzien van een optimale begeleiding gedurende het doorlopen van de sales funnel en is er een grotere kans dat een prospect overgaat op een herhalingsaankoop. Daarnaast is er een grotere kans op upselling of cross selling. De klantwaarde kan hiermee flink omhoog worden gebracht. 

De toegevoegde waarde van het gebruik van CRM systemen heeft ook betrekking op het terugbrengen van andere “bedrijfskosten”. Veel tijdrovende administratieve systemen (die niet direct omzet opleveren) kunnen bijvoorbeeld geautomatiseerd worden. Daarnaast kunnen bedrijfsprocessen planmatig worden afgestemd op piekperiodes. Deze piekperiodes kunnen inzichtelijk worden uit de informatie dat gegenereerd wordt uit customer relation management bedrijfssoftware. Tot slot biedt dit inzicht een uitstekende basis voor op de manier waarop beslissingen worden genomen in alle lagen van de organisatie. Dit kan op een zeer gerichte- en onderbouwde gebeuren aan de hand van de beschikbare inzichten en analyses.

De meest belangrijke toegevoegde waarde van het gebruik van CRM systemen heeft betrekking op het procesmatige gebruik van de software in de ogen van de klant of de prospect zelf. CRM draagt bij aan het tot stand komen en het optimaliseren van een persoonlijke band tussen bedrijf en organisatie. Een moderne klant hecht zeer veel waarde aan het persoonlijk gehoord en geholpen worden. In veel gevallen is dit een van de belangrijkste criteria waarop een consument een bedrijf zal beoordelen. Organisaties die veel zorg dragen voor de persoonlijke relatie met de doelgroep, hebben een zeer grote voorsprong ten opzichte van bedrijven die hier minder waarde aan hechten.

Bedrijven geven steeds meer geld uit aan CRM software

Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat bedrijven steeds meer geld uit aan CRM software uitgeven. Deze onderzoeksresultaten wijzen niet op het feit dat CRM software steeds duurder wordt maar vooral op het feit dat steeds meer organisaties hebben besloten om te investeren in customer relation management bedrijfssoftware. Veel organisaties (zowel groot als klein) zien een investering in CRM terecht als manier om het rendement van de organisatie te kunnen verhogen. De hoogte van deze investering is afhankelijk van een aantal factoren zoals de keuze tussen de verschillende CRM versies, de verschillende CRM platforms en de verschillende opties, modules en plug-ins waar gebruik gemaakt van kan worden.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Verschillende vormen in het aanbod in CRM technologie

Er zijn grofweg twee verschillende vormen in het aanbod in CRM technologie te onderscheiden. De verschillen hebben betrekking op de aankoop of het huren van CRM software.

On-Premise CRM Technologie

Wordt ook wel Open Source CRM genoemd. Dit is customer relation management bedrijfssoftware dat wordt aangekocht en op de servers van het bedrijf zelf wordt geïnstalleerd. De initiële investering in on-premise CRM technologie ligt relatief hoog. Er moeten van tevoren licenties worden aangeschaft voor iedere gebruiker. Daarnaast is het goed om er rekening mee te houden dat de organisatie zelf moet zorgen voor het onderhoud en het updaten van het systeem en het maken van back-ups van de gegevens. Hiervoor is niet alleen de beschikking van technische kennis noodzakelijk maar hier zal ook tijd in geïnvesteerd moeten worden. Daarnaast is het goed om rekening mee te houden dat het tijd kost (lees: er een investering moet worden gedaan) om on-premise CRM technologie naar wens in te richten en gebruiksklaar te maken. 

Software as a Service CRM Technologie

is kant-en-klare software dat op basis van een abonnementsvorm wordt afgenomen. Hierbij wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een kant-en-klaar pakket dat direct te gebruiken is. Doordat er een maandelijkse fee wordt betaald voor het gebruik van SaaS CRM is er geen sprake van een initiële investering. Daarnaast wordt er bij dit systeem gebruik gemaakt van een cloud service en zal de CRM verstrekker zorg dragen voor het onderhouden en updaten van de systemen. Hierdoor zullen hier vrijwel geen kosten voor hoeven worden gemaakt door het bedrijf zelf. 

In verreweg de meeste gevallen wordt er gekozen voor een SaaS model bij de keuze voor het gebruik maken van customer relation management bedrijfssoftware. Er zijn relatief weinig aanbieders van on-premise oplossingen in verhouding met het aantal aanbieders van SaaS CRM. Gemiddeld gezien ligt het omslagpunt tussen de twee genoemde opties op tweeënhalf jaar.  Als er langer dan die periode gebruik wordt gemaakt van CRM bedrijfssoftware kan het kostentechnisch een overweging zijn om voor een initiële investering te kiezen.  

Opbouw kosten van het gebruik van CRM systemen

Bij de opbouw van de kosten van het gebruik van CRM systemen spelen diverse factoren een rol:

Licentiemodel

Het licentiemodel, de keuze tussen on-premise of SaaS CRM

Extra licenties

De aankoop van extra licenties als er de behoefte is om met meer gebruikers dan het vastgestelde aantal van de CRM software gebruik te maken. Dit punt kan ook betrekking hebben op het aantal relaties dat in het systeem worden opgenomen.  

Database kosten

De database kosten die hoger zullen zijn als er een aparte licentie wordt vereist voor specifieke CRM oplossingen.

Extra modules en plug-ins

Het gebruik van extra modules en plug-ins die niet standaard bij in het CRM systeem inbegrepen zijn.

Servicegraad

De servicegraad van de CRM aanbieder dus de mogelijkheid om gebruik te maken van de service en ondersteuning van deze partij en de intensiteit hiervan.

Exit-barrières

De financiële belemmeringen die afgedwongen zijn als er besloten wordt om naar andere CRM systemen over te stappen, de exit-barrières. Dit is een voorwaarde die vaak vooral veel aanbieders van voordelige CRM systemen in hun voorwaarden hebben opgenomen. 

Aantal gebruikers

Er zijn kosten constructies waarbij de hoogte van de prijs voor het gebruik van CRM gebaseerd wordt op het aantal gebruikers dat tegelijkertijd gebruik kan maken van de systemen of het aantal relaties die in het systeem kunnen worden opgenomen om te beheren.

Server- en netwerkkosten

De server- en netwerkkosten als er gebruik wordt gemaakt van een hosted-solution zoals het geval is bij SaaS CRM.

Versie van het CRM systeem

De versie van het CRM systeem waarbij er grofweg gekozen kan worden voor een basisversie voor kleine organisaties, een professional versie voor het MKB en een corporate versie voor grote ondernemingen. Het verschil met betrekking tot deze versies heeft betrekking op de beschikbare functionaliteiten.

Modulair pakket

De keuze voor een modulair pakket ter voorkoming dat er betaald moet worden voor functionaliteiten in een CRM pakket waar géén gebruik van wordt gemaakt.

Toekomstige upgrades

Het gebruik maken van de mogelijkheid om toekomstige upgrades al van tevoren aan te schaffen tegen een gereduceerde prijs met het gevaar dat deze upgrades niet aansluiten bij de wensen van de organisatie.

Gebruik van de CRM systemen door de medewerkers

Het gebruik van de CRM systemen door de medewerkers. Een belangrijk punt met betrekking op de kosten van het gebruik van customer relation management bedrijfssoftware is dat de medewerkers van een organisatie daadwerkelijk op de meest effectieve manier gebruik maken van de CRM systemen. Als dit niet het geval is (er dus geen of geen gehele gebruikersacceptatie is), zal de CRM software onnodig veel kosten en niet maximaal rendabel zijn. Dit benadrukt het belang van het maken van een keuze voor een CRM systeem dat aansluit op de behoeften en wensen van een organisatie. Als dit niet het geval is, zal de CRM software zelfs (kostentechnisch) belemmerend kunnen werken.

Total cost of ownership van belang bij het maken van een kostenoverweging CRM systemen

Bij het maken van een kostenoverweging van het gebruik van CRM systemen, speelt de TVC een belangrijke rol. TCO staat voor Total Cost of Ownership. Deze term heeft betrekking op de totale kosten over de levensduur van het systeem. Door een gerichte inschatting te maken van de kosten voor de gehele CRM levenscyclus kan er een overwogen keuze met betrekking tot het gebruik van CRM systemen gemaakt worden. Bij het inschatten van de total cost of ownership moet niet alleen rekening gehouden worden met de initiële investering maar ook met bijvoorbeeld de kosten voor het onderhoud en het opleiden van de gebruikers van CRM software. De TCO zal de basis vormen voor de kosten-baten analyse die gemaakt kan worden en de uiteindelijke berekening van de ROI, de return on investment. 

Gratis CRM een interessant alternatief?

Gezien het veelzijdige aanbod van CRM systemen is het erg lastig om één bedrag te koppelen aan de kosten voor het gebruik van CRM software. Zoals aangegeven zijn er diverse factoren die een rol spelen bij de opbouw van dit kostenplaatje. Hierbij moet vooral gedacht worden aan de hoeveelheid functionaliteiten en de licentie opbouw. De gemiddelde kosten voor het gebruik van SaaS CRM software liggen tussen de 30 en 100 euro per gebruiker per maand.De gemiddelde kosten voor het gebruik van CRM software

Veel ondernemers die zich aan het informeren zijn over de kosten van CRM systemen, vragen zich af of gratis CRM-applicaties gezien kunnen worden als interessant alternatief. Dit lijkt een interessante optie om te gebruiken als “kennismakingssoftware” maar hierbij moet gerealiseerd worden dat de mogelijkheden vrij beperkt zijn in vergelijking met andere software. Daarnaast is niet ieder gratis aangeboden CRM software voorzien van de gewenste beveiligingsgraad. Daarnaast is de service en ondersteuning zeer beperkt. Het is goed om gratis CRM software te benaderen als kennismakingssoftware en niet meer dan dat. Deze CRM kan gebruikt worden als basis voor het maken van een keuze met betrekking tot het CRM aanbod waarin daadwerkelijk een investering wordt gedaan.  

Overwogen keuze maken tussen het veelzijdige aanbod in customer relationship software

Door het veelzijdige aanbod van CRM systemen, wordt het in de praktijk als groot struikelblok ervaren om de keuze te maken voor een geschikt systeem. Wij maken dit traject een stuk eenvoudiger door elders op deze website het aanbod van customer relationship management software op een overzichtelijke manier op een rijtje te zetten. Op basis van deze informatie wordt het een stuk eenvoudiger om een keuze te maken voor het meest geschikte CRM systeem.

Direct beginnen met het gebruiken van CRM?

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd wat CRM kan doen voor jouw bedrijf? Bekijk dan hoe je het beste de verschillende CRM systemen kunt vergelijken of begin direct met Perfectview CRM!

AFAS Software AFAS Software

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.


Cijfer:
4.0
Pros:
 • Al je bedrijfsprocessen in één systeem
 • Hou overzicht over verschillende projecten
 • Optimaliseer workflows
 • Automatiseer je boekhouding
 • Verbeter klantrelaties
Gripp Gripp

Gripp is hét alles-in-één pakket wat het overzicht weer terugbrengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp.

Cijfer:
4.0
Pros:
 • Meer dan 1500 tevreden klanten
 • Jarenlange ervaring
 • Korting vanaf 4 gebruikers
 • Datagedreven ondernemen
Aanbevolen
Pipedrive Pipedrive

In de Pipedrive software wordt voornamelijk gefocust op het gebruik van pipelines, waardoor er precies op de juiste momenten contact kan worden gezocht. Hiermee halen Pipedrive gebruikers op jaarbasis tot maar liefst 28% van hun deals binnen.


Pros:
 • Alles-in-één verkoopplatform
 • Ontworpen door verkopers, voor verkopers
 • Beheer je klantfunnel van lead tot deal
 • Handige inzichten en rapporten
 • Automatiseer je sales
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *