Gratis projectmanagement software | Dé oplossing voor jouw onderneming?

Deadlines missen. Slechte communicatie. Budgetten die overschreden worden. Teams die niet goed samenwerken en cruciale taken die blijven liggen en niet opgepakt worden. Dit zijn zaken die je, met name als beginnend bedrijf, kunnen opbreken. Gelukkig zijn er goede oplossingen: gratis projectmanagement tools.

De meest gebruikte project management software pakketten kosten een hoop geld en vormen een grote investering die je je misschien niet altijd kunt veroorloven, vooral als startende onderneming. 

Voor start-ups en kleine bedrijven is het cruciaal om in een vroeg stadium meteen al speciale projectmanagementtools te gaan gebruiken om fouten te voorkomen en betere resultaten te behalen. Het probleem is dat de meeste van dergelijke softwareproducten nauwelijks betaalbaar zijn voor een nieuw bedrijf.

Powered by:

Misschien zul je in het begin, als je een eenmanszaak runt of maar er maar een klein team bij je projecten betrokken is, je projectmanagement vooral vastleggen met de programma’s die je al op je laptop hebt staan zoals Word of Excel. Met meerdere mensen in één Word document werken kan al snel heel onoverzichtelijk worden en niet iedereen is even goed met Excel. Dan zit je toch al snel aan een project planning systeem om alles overzichtelijk te houden. Maar wat zijn goede gratis projectmanagement tools en waar kun je die vinden?

Wat zijn gratis project planning tools?

Als je een klein team of een beperkt budget hebt en uit de voeten kunt met een aantal basisfuncties, dan zijn gratis of “freemium” projectmanagementtools misschien iets voor jou. 

Freemium verwijst naar een programma dat gratis (free) wordt aangeboden, maar er moet worden betaald (premium) betaald voor extra, meer geavanceerde functies.

Freeware of Shareware verwijst naar een programma dat aanvankelijk zonder enige kosten beschikbaar is, (en gebruikers worden aangemoedigd om kopieën te verspreiden). Die kosteloze periode duurt echter meestal een bepaalde periode; daarna moet een gebruiker betalen voor voortgezet gebruik. 

Roeien met de riemen die je hebt – Plannen in Excel en Google Sheets 

Microsoft Excel

We beginnen met de manier waarop de meeste bedrijven en organisaties die geen speciale  project planning software hebben (als ze het al niet volledig “old school” op papier doen), hun projecten plannen; via Microsoft Excel of Google Sheets. 

MS Excel is weliswaar niet gratis maar vaak wel standaard voorgeïnstalleerd op de meeste bedrijfslaptops. Binnen Excel vind je een aantal projectplanning sjablonen die je kunt gebruiken. Op internet zijn ook verschillende sjablonen te vinden, zowel gratis als betaalde opties. 

Office Timeline is een website die vele handige tips biedt om je projectplanning in Excel op te bouwen.

Hoewel het bijhouden van een projectplanning in Excel een groot aantal mogelijkheden biedt, is dit niet altijd een voordeel. Excel is een stuk minder toegankelijk en intuïtief dan de meeste gratis project planning programma´s. 

Google Sheets

Google Sheets is Google´s antwoord op Excel en werkt met veel van dezelfde commando’s en functionaliteiten. Alleen een account voor persoonlijk gebruik is gratis maar een Business Starter account is minder dan 5 euro en bied naast Google Sheets nog een scala aan opties voor o.a. zakelijke e-mail, videovergaderingen met maximaal 100 deelnemers en 30 GB cloudopslag per gebruiker.

GoSkills bied een goed overzicht van de beste gratis project management templates in Google Sheets.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Top 5 project management apps vergelijken

 1. Monday.com

  Monday is gemaakt om projectmanagement makkelijker te maken. Bespaar tijd met verschillende automatiseringen, integreer verschillende zakelijke tools en prioriteer gemakkelijk de belangrijkste taken.

  Pros:
  • Optimaliseer je workflows
  • Blijf up-to-date met verschillende projecten
  • Alle processen op één plek
  • Regel gemakkelijk je urenregistratie en planning
  Cijfer:
  5.0
  Bekijk Nu
 2. AFAS Software

  AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.


  Cijfer:
  4.0
  Pros:
  • Al je bedrijfsprocessen in één systeem
  • Hou overzicht over verschillende projecten
  • Optimaliseer workflows
  • Automatiseer je boekhouding
  • Verbeter klantrelaties
  Bekijk Nu Bekijk Review
 3. Gripp

  Gripp is hét alles-in-één pakket wat het overzicht weer terugbrengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp.

  Cijfer:
  4.0
  Pros:
  • Meer dan 1500 tevreden klanten
  • Jarenlange ervaring
  • Korting vanaf 4 gebruikers
  • Datagedreven ondernemen
  Bekijk Nu
 4. Asana projectmanagement

  Met Asana heeft je team alles wat nodig is op één plek. Behoud het overzicht over verschillende projecten, houd to-do's bij en automatiseer terugkerende taken als een pro.

  Pros:
  • Met 200+ integraties
  • Optimaliseer je workflows
  • Bekijk waar je team mee bezig is
  • Automatiseer standaard processen
  Cijfer:
  4.5
  Bekijk Nu Bekijk Review
 5. AFAS Software

  AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

  Pros:
  • Stroomlijn al je bedrijfsprocessen
  • Beheer je projecten
  • Draai gemakkelijk facturen en offertes uit
  • Optimaliseer je workflowmanagement
  Cijfer:
  4.0
  Bekijk Nu Bekijk Review

Powered by SaasCity

Beginnen met gratis projectmanagement tools

Zoals je hebt gelezen, zijn er veel verschillende projectmanagement tools om uit te kiezen. De meeste zijn dan ook makkelijk in gebruik. We laten je hier zien hoe je eenvoudig kunt beginnen met projectmanagement in Asana.

1. Open een account

Allereerst moet je natuurlijk zorgen voor een account. Je maakt al eenvoudig een proefaccount aan door je e-mailadres in te vullen op de website.

3. Maak je eerste projecten aan

Maak een nieuw project aan en kies of maak een template

2. Verifieer je account

Nadat je je account hebt geopend, moet je deze nog verifiëren. Dit doe je door de link aan te klikken die je hebt ontvangen in je mail.

4. Richt het projectboard in naar wens

Nadat je één van de templates hebt geselecteerd of je eigen template hebt gemaakt, kun je deze invullen. Je hebt vervolgens verschillende opties om het board in te richten en te visualeren. Zo kun je gebruik maken van een tijdlijn, lijst, kalender en dashboard.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Voor- en nadelen van gratis projectmanagement tools

Voordeel – Geld besparen op software aankoop

Geld besparen op software aankoop.

Voordeel – Goedkoop abonnement

Geen duur SaaS abonnement dat verlengt of opgezegd moet worden.

Voordeel – Je bent niet gebonden aan gratis software

Je bent niet gebonden aan gratis software, bevalt het programma niet? Dan is het direct mogelijk om een ander programma te proberen.

Voordeel – Je betaalt nooit voor functies die je niet gebruikt.

Je betaalt nooit voor functies die je niet gebruikt.

Voordeel – Je hebt real-time inzage in al je financiële gegevens.

Je hebt real-time inzage in al je financiële gegevens.

Voordeel – Experimenteren

Door te experimenteren met gratis verschillende projectmanagement tool kom je erachter wat voor software je nodig hebt voor je bedrijf. Wanneer je besluit om over te stappen naar de betaalde versie, weet je precies wat je krijgt.

Nadeel – Beperkte opties

Beperkte opties vergeleken met de betaalde versie

Nadeel – Beperkingen op het aantal projecten en/of teamleden

Beperkingen op het aantal projecten en/of teamleden

Nadeel – Zet niet automatisch om in een betaald account

Sommige gratis projectmanagement producten krijg je alleen te maken met een gratis proeftermijn. Let er dus op dat dit niet automatisch wordt omgezet in een betaald account.

Nadeel – Weinig of geen mogelijkheden voor support

Weinig of geen mogelijkheden voor support.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Welke gratis projectmanagement oplossing is het beste voor mijn bedrijf?

De beste gratis projectmanagement tool voor jouw bedrijf is sterk afhankelijk van de behoeften en doelstellingen van het bedrijf, de aard van de projecten en de grootte van het team. Afhankelijk daarvan kun je de beste beslissing maken op basis van de verschillende features en beperkingen van elke tool. 

Bijvoorbeeld: binnen de gratis versie van Trello kun je maar maximaal tien ‘Teamborden’ – of projecten waar teams kunnen samenwerken – gratis aanmaken. Maar bij elk project kun je zoveel teamleden uitnodigen als je wilt.

Asana Free is het vrijwel het tegenovergestelde. Hier kun je zoveel projecten maken als je wilt, maar je kunt maar een beperkt aantal teamleden uitnodigen. Dit betekent dat Trello Free wellicht de betere optie is als je een groot team hebt waarmee je moet samenwerken. Maar Asana is een betere optie als je een groot aantal projecten met een compact team beheerd.

Kortom: Niet alle projectmanagementoplossingen zijn hetzelfde. Sommige flexibele projectmanagementtools zijn perfect voor ontwikkelaars en ontwerpers. Anderen zijn specifiek projectmanagementtools voor marketeers. De juiste tool voor jouw projecten hangt volledig af van de workflow en het planningsmodel van je team of organisatie. De bovenstaande lijst, bevat 5 van de best projectbeheeroplossingen waar je gratis mee kunt werken. Schaalvergroting zorgt er uiteindelijk voor dat je beter voor een betaalde versie kunt kiezen maar als je al die tijd prettig met een gratis projectmanagement tool hebt gewerkt is het eenvoudig upgraden en ben je geen tijd meer kwijt met het zoeken naar de juiste software.

Asana projectmanagement

Met Asana heeft je team alles wat nodig is op één plek. Behoud het overzicht over verschillende projecten, houd to-do's bij en automatiseer terugkerende taken als een pro.

Pros:
 • Met 200+ integraties
 • Optimaliseer je workflows
 • Bekijk waar je team mee bezig is
 • Automatiseer standaard processen
Cijfer:
4.5
Bekijk Nu Bekijk Review

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *