Vijf miljoen Gmail-wachtwoorden uitgelekt

Gmail-hack
Google Rusland is op dit moment druk bezig met een onderzoek naar een lek waar vijf miljoen Gmail-wachtwoorden door op straat zijn komen te liggen.

Dit meldt de Russische website Cnews, die het lek ontdekte. Hoe het lek is ontstaan is niet bekend, maar wel is zeker dat meer dan zestig procent van de uitgelekte wachtwoorden nog actief is. Dit betekent dat ze gebruikt kunnen worden om de bijbehorende accounts over te nemen.

Nederland?
Dat het lek in Rusland is ontstaan, wil nog niet zeggen dat er geen wachtwoorden uit andere landen tussen zitten. Of Nederland hierbij zit, is dus nog niet bekend. Google Rusland zegt druk bezig te zijn met het opsporen van de daders, en de oorzaak van het lek.

Dit is het derde grote Russische lek in een week. Zo werden dinsdag de wachtwoorden van miljoenen Mail.Ru-gebruikers op straat gegooid en afgelopen maandag werden accountgegevens van zoekmachine Yandex online verspreid. In totaal gaat het inmiddels om 10 miljoen accounts. Beide sites zeggen dat het hier niet om een groot centraal lek gaat, maar dat deze gegevens verzameld zijn middels phishing en malware.

Ook Google sluit zich hierbij aan. In een gesprek met journalist Michael van Poppel zegt een woordvoerder dat er geen bewijs is voor een lek binnen Google. Het gaat dus om wachtwoorden die via derden gestolen zijn. Het kan hoe dan ook geen kwaad om het wachtwoord van je Gmail-account te wijzigen.

UPDATE: checken of je account gehackt is? Dat kan via dit artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *