12-inch Macbook vs 13-inch Macbook Air: de verschillen

Macbook-vs-Macbook-air
Apple kondigde onlangs een nieuwe Macbook aan die naast de Pro en Air wordt verkocht. De vergelijking met de Air is op het eerste gezicht snel gemaakt, maar wat zijn nu echt de verschillen tussen de twee?

De nieuwe Macbook (meer informatie hier) is kleiner dan de grootste Macbook Air, maar past goed in het aanbod dat Apple heeft op het gebied van notebooks.

Er zijn echter nogal wat verschillen tussen de twee, die we in onderstaande tabel uiteengezet hebben. Voor het gemak hebben we voor iedere categorie een ‘winnaar’ uitgekozen, al hangt het in sommige gevallen af wat jij als gebruiker belangrijk vindt, bijvoorbeeld in het geval van de USB-C poort.

Pos.MerkMarktaandeel
1.Samsung27,8 %
2.Apple19,9 %
3.Huawei7,0 %
4.LG6,2 %
5.Lenovo6,0 %

Geen concurrenten?
Hoewel de prijs van de nieuwe Macbook dus hoger ligt, zijn er zeker goede punten te noemen om alsnog voor een Macbook Air te gaan. Zie de nieuwe Macbook dus niet als een kleinere, duurdere Macbook Air, maar een compleet nieuw product dat naast de Air en Pro kan bestaan.

Met het betere scherm en smalle en lichte design is de nieuwe Macbook eerder een premium product, dat je gebruikt om films op te kijken en in je vrije tijd over het internet te surfen. Bovendien is hij enorm draagbaar en goed genoeg voor alledaagse bezigheden. Als je echt een Macbook voor je werk zoekt kun je wellicht beter de Air kiezen, of een Pro als je er het geld voor over hebt.

16 reacties

 1. nieuwe Vanaf €1.449, is dat met of zonder adapter? (€1.530,- of 1600,- voor 2 adapters)

  en seriously?? Core M 1.3 Ghz voor meer dan 300,-?!?!?!
  en een 480p webcam?!?! XD

  te bizar voor woorden.

  only @ Apple.

   • @gwnbmw: Jij bent dus een van die mensen die een nieuwe computer koopt voor 1500 euro met een cpu van sub 2ghz zonder enige noemenswaardige gpu?

    Om eens in proportie te plaatsen wat je voor dat geld allemaal kan kopen:

    Z97 UD3H-BK moederbord met SSD6GB, mogelijkheid tot 32GB RAM en 2way sli en 3way crossfire
    i5 4690k quad core cpu met 3.9ghz maar een k dus unlocked dus oc’ed perfect boven de 4Ghz
    16GB RAM
    212 evo cpu cooler
    Nvidia GTX 970 gpu
    240GB SSD aan 6gb/s
    Seasonic psu van 750W volledig modular
    Obsidian 550D silent case met ingebouwde koeling
    Windows7 of 10 software

    Dat kunt ge allemaal krijgen voor het instapmodel van de nieuwe Apple macbook. Dat plaats het wel in perceptie denk ik:)

    • @hehehehe: ik zeg niet dat ik deze neem. ik heb een air. en ik zou mn god ni weten wat je hier nou precies mee bedoelt.:
     Z97 UD3H-BK moederbord met SSD6GB, mogelijkheid tot 32GB RAM en 2way sli en 3way crossfire
     i5 4690k quad core cpu met 3.9ghz maar een k dus unlocked dus oc’ed perfect boven de 4Ghz
     16GB RAM weet ik
     212 evo cpu cooler
     Nvidia GTX 970 gpu
     240GB SSD aan 6gb/s
     Seasonic psu van 750W volledig modular
     Obsidian 550D silent case met ingebouwde koeling
     Windows7 of 10 software weet ik (das prut trouwens)

     nou kan het ook eraan liggen dat ik nog maar een kind ben, maar oke.

     • @gwnbmw: Ik bedoel dat Apple producten zo duur zijn dat het afzetterij wordt. Over het besturingssysteem. Windows 7 is erg goed en Windows 10 is echt een stap vooruit. Windows vista en Windows 8 zijn inderdaad minder goed. Ik ben bijvoorbeeld fan van het design van Windows 10 (de kleuren en animaties etc..) en niet zo zeer van Mcintosh (grijs, bedrukt en al jaren hetzelfde).

     • @hehehehe: en daar hebben ze weer of een eigen achtergrond of yosemite voor. probleem opgelost. oja en windows pc’s zijn gebouwt op 3 jaar als je normaal dat, mijn pa zijn mac staat al 8 jaar beneden en geen probleem te melden.

 2. @Lars: Ik wil nu niet vervelend doen, maar waarom wint de Macbook qua scherm? Retina is een nietszeggend marketingwoord, en zegt niets over de kwaliteit van het scherm of over de resolutie. Het is niet dat er maar één soort Retina scherm is uitgebracht…. Dus welke resolutie heeft dit scherm, welk soort paneel?

  Ook LED-scherm is nietszeggend (en misleidend eigenlijk ). Wederom, welke resolutie, welk soort paneel? Zeggen dat het een LED-scherm heeft, is als zeggen dat een auto een motor heeft.

  Het LED gedeelte zegt namelijk alleen maar dat de achtergrondverlichting door LEDs wordt verzorgt. Het paneel zelf is gewoon een LCD. Sterker nog, een Retina scherm is óók een LED- scherm en dus ook een LCD-scherm

  Een écht LED scherm ( een scherm waarvan de pixels LEDs zijn ), noemt men een OLED of AMOLED scherm, wat Apple niet verkoopt, maar bv Samsung wel.

  Geen sneer naar jullie jongens, want het is niet jullie fout dat de termen Retina en LED-scherm zo nietszeggend zijn, maar een klein beetje meer details zou wel mogen.

  • @SimonMc: Dat maakt voor de gemiddelde Apple-koper toch niks uit, die zijn er heilig van overtuigd dat ze het beste kopen. Verder is er geen vergelijking met Microsoft apparatuur, wat in mijn ogen wel welkom is, krijg je toch alleen maar eindeloze discussies van.

  • @SimonMc: Retina is juist een hele mooie term. Niet bedoeld voor wanneer je de exacte specificaties wilt weten maar voor de noob perfect. Een scherm waarbij je op de juiste afstand waar mee je op een apparaat werkt, geen pixels meer kunt onderscheiden.

 3. Heb t nu 2 keer gelezen, maar ik snap t nog niet.
  In de nieuwe MacBook zit dus 1 poort; dat is een USB-C poort.
  Daarmee moet m opladen & moet ik mijn andere apparaten mee connecten.
  Allemaal erg leuk, maar ik moet dus naast mijn lader (die niemand heeft) ook nog een extra adapter meenemen, zodat ik & kan laden & iets kan aansluiten.
  Is dat echt waar? Of heb ik iets gemist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *