4 zaken om op te letten als je een wireless speaker koopt

Draadloze-speakers
Als je de muziek op je smartphone hardop wilt afspelen, is een draadloze speaker de beste en gemakkelijkste optie, maar waar moet je op letten voordat je er een bestelt?

1. Bluetooth, wifi of NFC?
NFC-speaker
Over het algemeen gebruiken wireless speakers drie verschillende manieren om verbinding te maken met je smartphone of tablet. Bluetooth zal de meest voorkomende zijn, en is ook enorm gemakkelijk in gebruik. Praktisch iedere moderne smartphone heeft immers een ingebouwde Bluetooth-chip, en je hebt er geen internetverbinding voor nodig om hem te laten werken. Handig als je op vakantie gaat, en je niet heel je internetbundel er doorheen wilt jagen met een paar nummers. Bovendien is het al lang niet meer zo dat de geluidskwaliteit omlaag gaat als je een Bluetoothverbinding gebruikt.

Het nadeel van Bluetooth is de relatief korte afstand die je tussen je smartphone en speaker moet bewaren. Bij wifi is dit anders, omdat je via een sterker signaal verbinding maakt. Bovendien is het gemakkelijk om een mediaserver er aan te verbinden, zodat je een enorme hoeveelheid muziek af kunt spelen. Het nadeel is alleen dat je de speaker thuis moet laten, of in ieder geval op een plaats waar zowel je speaker als je smartphone verbinding heeft met een lokaal netwerk.

NFC, of Near Field Communication, ziet er misschien cool uit, maar het is verre van handig. Zoals de naam al zegt is het een vereiste dat je toestel dicht in de buurt van de speaker ligt, zodat er data doorgegeven kan worden. Het maken van een verbinding is in de regel wel heel gemakkelijk (tik op beide apparaten en je kunt beginnen), maar iPhones ondersteunen het bijvoorbeeld al niet.

2. Het volume
Volume-Speaker
De kans is groot dat als je een draadloze speaker aanschaft, het de bedoeling is dat hij een relatief hoog volume kan bereiken. Test dus ook zeker het volume als je er een koopt. Ook hier geldt weer dat een kleinere speaker vaak inlevert op het gebied van volume en bas, dus een goede balans tussen formaat en geluid vinden speelt ook bij het volume een belangrijke rol.

3. Hoe draagbaar wil je hem hebben?
Speaker-Onderweg
Bij het kiezen van een wireless speaker kan de draagbaarheid ervan een belangrijke rol spelen. Gebruik je hem alleen in je huis en de achtertuin, of ben je van plan om hem met je mee te nemen op reis? Niet alleen is het dan van belang om het juiste verbindingstype (zie punt 1) te kiezen, maar ook om de afweging te maken tussen formaat en geluidskwaliteit.

In de meeste gevallen lever je immers in op de kwaliteit van het geluid als je voor een kleiner model kiest, en zul je ook moeten kijken of de batterijduur goed genoeg is. Daarnaast zul je ook een speaker moeten kiezen die stevig genoeg is om de gevaren van buitenaf te weerstaan, wat bij veel stijlvolle draadloze speakers vaak niet het geval is.

4. Extra functies
Oplaad-speakers
Het afspelen van muziek is uiteraard de hoofdreden dat je een wireless speaker in huis haalt, maar nu je toch aan het onderzoeken bent wat de juiste keuze is, kun je net zo goed kijken wat het model nog meer in zijn mars heeft. Zou het bijvoorbeeld niet handig zijn als je er ook telefoongesprekken mee kunt voeren, of dat je de batterij van de speaker ook kunt gebruiken om de accu van je telefoon bij te vullen?

4 reacties

  1. ”en je hebt er (g)een internetverbinding voor nodig om hem te laten werken.”

    Daar vergeten jullie de G, anders spreken de zinnen elkaar tegen. 🙂

    Jammer dat de meerderheid van deze speakers heel slecht geluid produceert. Wil je een beetje goed geluid dan zit je al tegen de 300-400 euro en dat vind ik dan weer te veel geld voor een speaker. En tenzij echt iedereen geniet van je muziek gebruik ik liever een koptelefoon.

  2. als je een wifi hotspot maakt met je smartphone zodat de speaker kan verbinden kan je smartphone zelf wel geen wifi verbinding meer maken met een externe bron.

    net zoals wanneer je met je gopro verbindt dat je je mobiel internet verliest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *