44% van alle internetters wereldwijd gebruikt Facebook?

Facebook bubbel
Tenminste, dat claimt Facebook. Gisteravond maakte het bedrijf de cijfers over het afgelopen kwartaal bekend en daar viel te lezen dat men, naar eigen zeggen, 1,19 miljard gebruikers heeft die minimaal eenmaal per maand inloggen. Best veel als je bedenkt dat ‘slechts’ 39% van de wereldbevolking (2,7 miljard mensen) toegang heeft tot internet.

Facebook ‘moet’ natuurlijk constant groei laten zien om aandeelhouders tevreden te houden, maar je maakt mij niet wijs dat er daadwerkelijk 1,19 miljard mensen zijn die minimaal 1x per maand gebruik maken van het sociale netwerk. Er zijn genoeg landen waar mensen geen Facebook gebruiken en zelfs in een ontwikkeld land als Nederland zit lang niet iedereen op Facebook.

Het sociale netwerk legt de term monthly active user (MAU) zelf als volgt uit:

“We define a monthly active user as a registered Facebook user who logged in and visited Facebook through our website or a mobile device, or took an action to share content or activity with his or her Facebook friends or connections via a third-party website that is integrated with Facebook, in the last 30 days as of the date of measurement. MAUs are a measure of the size of our global active user community, which has grown substantially in the past several years.”

Als je bedenkt dat van de 2,7 miljard mensen die toegang hebben tot internet er nog best een hoop zijn die géén toegang hebben tot Facebook, dan wordt het aantal van 1,19 miljard nog vreemder. Zo is Facebook in China (officieel) geblokkeerd. Dat zou dus betekenen dat er 700+ miljoen mensen minder zijn die niet eens gebruik kunnen maken van Facebook. Zelfs als ze dat zouden willen.

Een deel van die Chinezen zal ongetwijfeld via VPN en andere omwegen toch gebruik kunnen maken van Facebook, maar waarom zouden ze? Er zijn voldoende Chinese alternatieven voorhanden. En in Rusland is Vkontakte bijvoorbeeld vele malen populairder dan Facebook.

Uiteraard is het aantal van 1,19 miljard gebruikers wel te verklaren als je alle dubbele-, spam- en nepaccounts meeneemt. Dat zou betekenen dat er heel veel lucht in de daadwerkelijke hoeveelheid gebruikers zit, iets wat adverteerders niet fijn zullen vinden.

Internetgebruik people

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *